“A nagy tél” – Amikor a kenyér beszerzése is gondot okozott Debrecenben ’87-ben

Akt.:
“A nagy tél” – Amikor a kenyér beszerzése is gondot okozott Debrecenben ’87-ben
© Fotó: HBN archív
Debrecen – A katonákat is be kellett vetni a hóhelyzet miatt, ami pontosan ma 29 éve bénította meg a várost.

Hétfőn délután a rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a megye vezetői operatív bizottságot hoztak létre. Az éjjel-nappali ügyeletről folyamatosan kapcsolatot tartanak a megye településeivel, tájékozódva a közlekedési és ellátási helyzetről. Amennyiben helyi erőkkel nem tudják megoldani a legfontosabb feladatokat, az operatív bizottság közreműködésével szükség esetén segítséget nyújtanak a fegyveres erők alakulatai is – írta a Hajdú-bihari Napló 1987. január 13-án.

Tolólapos gépekkel takarítják a Nagyállomás peronjait. Fotó: HBN archív Tolólapos gépekkel takarítják a Nagyállomás peronjait. Fotó: HBN archív (A képre kattintva galéria nyílik) ©

Ahogy olvasható, a legnagyobb gondot az alapvető élelmiszerek beszerzése okozta, ugyanis a termelés beindult az üzemekben, a havazás miatt viszont problémát jelentett azok kiszállítása az üzletekbe, ezért a kenyér és a tej csak jelentősebb késéssel érkezett meg a boltokba.


Amikor megbénult az egész ország – A ’87-es nagy havazás

Totális káosz, megbénult közlekedés, fogságba esett települések, tankkal kiszállított kenyér – 29 évvel ezelőtt ezen a napon fordította fel fenekestül az ország életet a hatalmas havazás. Ön emlékszik még rá? Hol volt, mit csinált 1987 januárjában?