A nagy hazatérés Derecskén

Derecske – Csütörtöktől kezdve egészen vasárnapig ünnepelt a település apraja-nagyja, hiszen a városnapi forgatag mellett idén először az összetartozás jegyében megrendezték a városból elszármazottak nagyszabású találkozóját is. Bene Viktória és Fegyverneki Gergő tudósítása.

2010-et az összefogás éveként hirdette meg az önkormányzat, ami kapcsán igazi programkavalkád várt mindenkire, de a csúcs az elszármazottak találkozója – magyarázza Fülepné Sipos Ilona Eszter. – Már fél évvel ezelőtt lázasan készülni kezdtünk a rendezvényre a város valamennyi intézményével és civilszervezetével összefogva, és kerestük a Derecskéről elkerült emberekkel való kapcsolatot – magyarázza a siker titkát a helyi művelődési központ igazgatónője.

Soha ennyi embert egyszerre nem lehetett látni a város nemrégiben felújított főterén, ahol igazi korzóhangulat alakult ki, hiszen a fellépő művészeti csoportok egymást követték négy napon át, a stílusok palettája pedig igen sokszínű volt. A rendezvénysorozat Halmos Béla és a PG Csoport Megyek a hegyen című műsorával kezdődött, de felléptek a helyi amatőr rockbandák, néptáncosok, nótakörösök is, bemutatót tartott a 4for Dance, valamint a Törköly zenekar, sőt a komolyzene kedvelői igazi csemegét kaptak Erkel Ferenc életművéből, köszönhetően a debreceni filharmonikusoknak. Az összefogást pedig, úgy tűnik, igen komolyan veszik Derecskén, hiszen vendégszerepeltek a Kishajdúvárosok Szövetségéhez tartozó együttesek is elhozva szűkebb hazájuk sajátosságát.

Kenyérlángos, vattacukor…

Míg sokan a nagyszínpad előtt nézelődtek az igencsak változékony időben, addig többen az árusító bódék előtt ácsorogtak. A járókelők jóízű beszélgetés közben egymás után vették a kenyérlángost, vattacukrot, egy cukrászos standnál pedig igazi kuriózumra lettünk figyelmesek, egy középkorú férfi ugyanis péniszalakú nyalókát kínált. Népi humor vagy a globalizáció visszafordíthatatlan betörése? – gondolkodunk el rajta, de bizonyára a szülő sem tudja, aki csemetéjének az édességet megvette. Mindegy is talán; fő, hogy mindenki jól érzi magát!

Pár lépéssel arrébb a kézművesek utcája nyílik, fazekasok, kosárfonók, hímzők, kovácsok komendálják míves portékáikat, a templomkert árnyékot adó fái alatt pedig Derecske múltját felidéző könyvek sora várja az érdeklődőket, de már orrunknál fogva csalogat egy másik „utca”, ahol a helyi képviselők mérik össze tudásukat bográcsozásban.

Bent az intézményekben különféle kiállítások várják a népet. Derecske egykori évszázadairól árulkodnak tősgyökeresnek és elszármazottnak egyaránt. Az egyik leglátogatottabb tárlat a városból elszármazott képzőművészek alkotásaiból nyílt. A kiállítók között van a Porkoláb Sándor is, és büszkén mutatja végig képeit, melyeknek népművészeti motívumai mesterien hajlanak át a modern világba.

– A Horthy-korszakban, ’36-ban születtem, akkor még Csonka Bihar megye voltunk, ami érzelmileg sokat jelent nekem – emlékszik vissza a Miskolcra elkerült mérnökember, aki még az Állami Népi Együttesnek is készített hangszert.

Ausztriai utat nyertek

A parkban ismét nagy a mozgolódás, hiszen sokan kíváncsiak a városfő ünnepi szavaira. Hagyományokra épülő modern Derecskét akar Bakó István, így a képviselőtestület fontosnak érzi, hogy megőrizzék a város múltját. Éppen ezért helytörténetet tanítanak az általános iskolásoknak a helytörténeti gyűjtemény épületében, visszaállítják hamarosan az országzászlót, a város honlapjára pedig feltöltenek valamennyi régi tablóképet. A polgármester a jelenről sem felejtkezett el, így elmondta: uniós forrásoknak köszönhetően egy milliárdból fejlesztik a várost: újraindult a bölcsőde, lesz új óvoda, aszfaltozás, csapadékvíz-elvezetés, jövőre pedig beindul a szennyvízelvezető hálózat és tisztítóberendezés kiépítése is. Derecske fejlődése kizárólag csak a derecskeieken múlik – biztat mindenkit Bakó István, majd átadja a szokásos városnapi kitüntetéseket, mielőtt testvérvárosi megállapodást ír alá a felvidéki Deresk polgármesterével.

Az ünnepségnek korán sincs vége, hiszen jönnek a tűztáncosok tűzijátékosok, és még itt van a tombolahúzás is. Kétszáz forintért sorra nyerik a házimozit, biciklit, digitális fényképezőgépet, Porkoláb Edit pedig szalad a fődíjért, egy ötnapos ausztriai nyaralás jegyéért, a Fekete patak partján.

A KITÜNTETETTEK:

Jó tanuló, tehetséges diák:

Jantyik Hanna

Fórián László

Katona Fanni Zsófia

Arany Vivien

Veselényi Orsolya

Zákány József pedagógiai díj:

Fekete Imréné óvodapedagógus

Derecske Városáért Díj:

Brilla Tibor sportoló, tereprally futamszervező

Csécsi Lajos régiséggyűjtő, a helytörténeti gyűjtemény jelentős gyarapítója

Derecskei Kézműves Kör

 

 

Bene Viktória – Fegyverneki Gergő