A nagy háborúra emlékeztek

II. világháborús kiállítás Sárrétudvariban
II. világháborús kiállítás Sárrétudvariban - © Fotó: Magánarchívum
Sárrétudvari – Döbbenetes kiállításon mutatják be a világ­égés mindennapjait.

A II. világháború befejeződésének emléknapja előestéjén, a sárrétudvari önkormányzat kiállítást szervezett a községben található háborús emlékek, valamint Galgóczi Attila, püspökladányi magángyűjtő katonai egyenruhái, tárgyai bemutatásával. A kiállítás a csatajelenet bemutatásával, tábori kórház felállításával, fényképek, tábori képeslapok, okmányok, fegyverek kiállításával megidézte a világ­égés borzalmait.

A kiállítást Madarné Kurtán Anna történelemtanár nyitotta meg, felidézve a nagy háború megdöbbentő emberi és anyagi áldozatait, majd szólt annak magyarországi hatásáról is.

Ezt követően Sosztakovics VIII. szimfóniáját adta elő Kiss Vilmos Tibor, Ruisz Alexandra, Vargek Zsófia és Balázs István, mindannyian a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói.

Sosztakovics megrendítő zenéjét hallva a közönség meghatódva emlékezett azokról a sárrétudvari hősökről, akik az életüket adták hazájukért, valamint a községből elhurcolt és soha többé vissza nem térő zsidó lakosokról. A megemlékezés ünnepi istentisztelettel zárult, az istentiszteleti adományokat Beregszász városa megsegítésére ajánlották fel.

HBN