A nagy beruházások kezdetének éve

Akt.:
Rendes ülését tartotta a debreceni közgyűlés
Rendes ülését tartotta a debreceni közgyűlés - © Fotó: Matey István
Debrecen – Csaknem 88 milliárd forintból gazdálkodhat a megyeszékhely ebben az esztendőben.

Stabil, de gazdaságos, egyszersmind megfelelő pénzügyi szigort képvisel Debrecen idei költségvetése. Ez minden téren képes biztosítani a megyeszékhely gond nélküli működését – ismertette dr. Papp László polgármester a képviselő-testület csütörtöki tanácskozásán. Debrecen idei büdzséjéről elmondta azt is, hogy a tavalyi 74,1 milliárdos büdzséhez képest a 2018-asnak már 87,5 milliárd forint a kerete.

Pufferalap a biztonságért

Kockázati elemeket is figyelembe vesz a cívisváros 2018-as költségvetése, és ez azért van, hogy a költségvetés tolerálhassa például a költségnövekedéseket. Ezt szolgálja a létrehozott pufferalap. S a lényeg a tartalom, mégpedig a működéssel és a beruházással kapcsolatos kiadások. Mindkettő nő, akárcsak a kulturális, a szociális és a nonprofit szférák támogatása, az önkormányzati bérek és a városüzemeltetésre fordított pénz. A költségvetés tervezetét kiemelkedően jónak nevezte a polgármester, s hangsúlyozta továbbá: nem számolták túl az ingatlaneladási és a helyiadó-bevételek értékeket se, így például a vagyoni típusú bevételekre idén 2,6 milliárd forintot számoltak, az iparűzési adónak a bevételére pedig 11,8 milliárdot.

Figyelembe kellett venni azt is, hogy a bérek terén is erős nyomás nehezedik a polgármesteri hivatalra. Ezúttal minden területen engedtek béremelést, s erre egymilliárd forintot különített el 2018-ra az önkormányzat a dolgozóinak – ismertette Papp László.

kg-1

Fotó: Matey István

Jelezte azt is, hogy amióta ő a polgármester, minden évben volt béremelés, illetve jutalmak. Kiemelte a városatya a kertségi fejlesztéseket is, amelyek 4 milliárdos kerete között 750 millió forintra rúgnak a kertségi útfejlesztések tételei.

A legkedvezőbb jövőkép

Lesz ugyanakkor több olyan városrészi központ is, mint a józsai. Ilyen létesítményeket egyebek mellett a déli területre, a Tócóskertbe és a Dobozi-lakótelepre is terveztek. S amíg tavaly többek között rendelőket és kispiacot újítottak fel, addig 2018 már egyértelműen a nagy beruházások megkezdésének éve lesz – hangsúlyozta Papp László.

A polgármester mellett szót kért Balázs Ákos is, a Fidesz–KDNP-frakció vezetője. A politikus elmondta: nem kevesebbet állítunk, mint hogy ma Magyarországon a legkedvezőbb jövőképet Debrecen nyújtja. Történelmi jelentőségű a költségvetés, rekord nagyságú a mérleg- és a beruházási főösszege, s a számok mögött helyi családokat is láthatunk. Olyan embereket, akik felújított óvodákba, rendelőkbe járhatnak, s a közlekedési feltételek is javulnak.

A debreceniek mindennapi életében és az elért sikerek fenntartásában segítség ez a költségvetés, a vonzó jövőkép költségvetése.”

Igazgatói kinevezések

A 2018-as büdzsé rendelettervezetét 23 igen, 0 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület. Amikor eddig eljutottak a munkában, szinte még csak pár perc el telt el a tanácskozásból. Emiatt Papp László polgármester meg is jegyezte: 20 éve tagja a képviselő-testületnek, de ez idő alatt ennyire hamar még soha nem fogadtak el városi költségvetést.

kg-3

Fotó: Matey István

A következő napirendi pontok között a grémium újabb 5 évre, 2023. február 28-ig megbízta a Déri Múzeum igazgatói teendőivel az eddigi vezetőt, dr. Angi Jánost, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár magasabb vezetőjének pedig – szintén újabb 5 évre, és 2023. február 28-ig – dr. Kovács Béla Lórántot.

Bővítik az ipari parkot

A testület ugyanakkor pályázatot ír ki a Debreceni Intézményműködtető Központ igazgatói (magasabb vezetői) beosztásának ellátására, a 2013. május 1. napjával kezdődő ciklusra.

Elfogadták a Határ úti ipari park bővítését szolgáló előterjesztést is. A módosítás célja többek között az időközben történt fejlesztések, telekalakítások igényeihez szükséges közterület-alakítások rendezése, melyek kedvezőbb adottságokat teremtenek az ipari park telekalakításához, közlekedési kiszolgálásához és beépítéséhez. Döntöttek a képviselők a város jelképeinek használatáról is, így szabályozva, hogy milyen esetekben kell fizetni például a városnév, a -címer és a -lobogó szerepeltetéséért.

VA


Az újjáépített Nagyerdei Strand látványterve
Debrecen - A Gondoskodó város program szerint 2014-ben azt határoztuk el, hogy Debrecen minden körzetében legyenek olyan fejlesztések, amelyek révén a gyerekek, az idősek és a családok számára is javulhat az életminőség – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester a cívisváros 2018-as költségvetési te...

A debreceni Zenede épülete
Debrecen - Olyan városüzemeltetésre és -fejlesztésre van szükség, amely eredményeként Debrecen méltó az ország második fővárosa címre – hangsúlyozta Komolay Szabolcs alpolgármester a cívisváros 2018-as költségvetésének tervezetéről tartott, keddi sajtótájékoztatóján. Rámutatott arra is, hogy egy tel...

Barcsa Lajos a sajtótájékoztatón
Debrecen – A gazdaságfejlesztés a város életének minden területét érinti. Az eddigi legmagasabb mérlegfőösszeggel terveztük meg az idei költségvetést: 87,450 milliárd forinttal, ezen belül rekordnagyságú, 36,8 milliárd forintos beruházási értékkel; lesz, hogy egyidejűleg több mint 100 fejlesztés za...

Papp László polgármester
Debrecen - Léptékváltásra készül Debrecen, és új városrészi központjai is létrejöhetnek ezáltal. A 2018-ra tervezett debreceni költségvetés főbb elemeit ismertette hétfőn dr. Papp László polgármester. Kiemelte, hogy olyan szemléletet akarnak érvényesíteni, amelynek eredményeként egységes fejlőd...