A „művház” fogadja örökbe a mozit

Berettyóújfalu, makk Kálmán Mozi
Berettyóújfalu, makk Kálmán Mozi - © Fotó: Magánarchívum
Hajdú-Bihar – „Művházak” népesülnek be napjainkban a mozik által.

Újraindult a mozi Hajdúböszörményben, a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház színháztermében, mégpedig nagy sikerrel – számolt be róla Kiss Attila polgármester a napokban. A próbavetítés 2014. december elején kezdődött az általános iskolák részére. Azóta már 12 premierfilm vetítésére közel 4-5 ezer ember volt kíváncsi. Január 30-án például három film vetítését közel 800-an tekintették meg. Egy-egy mozi alkalmával a gyermekeknek és a felnőtteknek is kedveznek, a filmek több mint fele 3D-s minőségben jelenik meg. Hosszú távú cél, hogy 2015 márciusától minden pénteken rendszeres vetítéssel várják az érdeklődőket – mondta Kiss Attila.

A szolgáltatást külső cég végzi, a nyíregyházi Szabolcs Cinema Kft. arra szakosodott, hogy olyan településekre vigye el a mozi – ezen belül a 3D – élményét, ahol nincs önálló filmszínház. A vetítés technikai minősége legalább olyan jó élményt nyújt, mintha egy több termes multiplex létesítményben ülnénk – mondják, akik látták. Márpedig ilyenek sokan vannak, hiszen több környező településen, Balmazújvároson, Dorogon és Nánáson is ők vetítenek.

Mozi, majd kínai

Történt ez azok után, hogy jó 15 éve üres a böszörményi Báthory Filmszínház. Azaz nem üres, mert már kínai üzlet működik benne. Az épületet a város még korábban eladta, s bár szóba került, hogy pláza és mozi újra lenne benne, ez nem történt meg.

Illusztráció: archív Illusztráció: archív ©

A ’90-s évek végén több megyei mozit is megbélyegeztek azzal, hogy a modern, soktermes multiplexekkel nem tud versenyezni. Párhuzamosan azzal, hogy a nagyvárosok nagy plázamozijai beszívták a nézőket, a vidéki mozik végnapjai megérkeztek.
Arról, hogy vajon mi okozza a vidéki vetítőhelyek újbóli feltámadását, a hajdúdorogi mozi vezetőjével beszélgettünk.

Kell a technológia

– Mióta a filmszínházak is digitálisak lettek, leálltak a 35 milliméteres filmek terjesztéséről, vagyis korszerűtlenné vált az analóg filmvetítő, még nehezebb helyzetbe kerültek a mozik. Az új technika 15-20 millió forintba kerül, de még az a település is gazdaságosabbnak látja külső cégre bízni a vetítést, amelyik rendelkezik a technológiával – fogalmazott Simon István. Így hamarabb, általában 4-5 nappal a megjelenés után ideérnek a filmek, rendeződik a jogdíjak kérdése – mondta. Hozzátette, hogy továbbra is sokan vannak, akik nem tehetik meg, hogy Debrecenbe utazzanak moziba, hiszen helyben is egy négytagú család, popcornnal és üdítővel együtt 8 ezerből tud megnézni egy filmet, ami ha utánaszámolunk, a komplett hétvégi ételüket fedezi.

– Észrevehető, hogy az utóbbi pár évben kevés a kiugróan jó film, és sajnos a Meseautóval kezdődő új magyar filmek is megfogyatkoztak. Kisebb a nézői érdeklődés, mégis arra törekszünk, hogy top filmek jöjjenek a bemutatókra, mert másodosztályúakkal lehetetlen megmaradni, és csupán felnőtteknek szólókkal is. Nagy sikere van az iskolások körében a gyermekfilmeknek, hamarosan várjuk például a Spongyabobot, amely már a megjelenés másnapján megtekinthető lesz Dorogon – mondta. Elárulta továbbá, hogy kertmozi beindításán gondolkodnak.

Gyér érdeklődés

Püspökladányban is külső vállalkozó végzi a vetítéseket a művelődési házban, mióta lebontották a régi, valódi filmszínházat. Mint azt Ráczné fekete Ilona tagintézmény-vezető elmondta, gyér a látogatottság, amin nem is csodálkoznak, hiszen manapság könnyű hozzájutni a filmekhez a neten.

HBN-BB


Hamarosan százéves lesz az újfalui

Berettyóújfaluban sem mindig vezetett simán kikövezett út a moziba. A kispesti születésű Makk Kálmán feleségével, Szmolka Emmával az első világháború után kapott engedélyt mozi nyitására a településen. Bár 1920-ban már vetítettek filmet egy kis épületben Apolló név alatt, 1927-ben lett kész az új épület: klasszicista stílusban, oszlopos előcsarnokkal, timpanonos homlokzattal, a nézőtéri részen páhollyal. Nyáron a kertmoziban tartottak vetítéseket. Az épülethez tartozó lakrészben nőtt fel Makk Károly, a későbbi neves filmrendező. 1949-ben a mozit államosították, a tulajdonosoknak is ki kellett költözniük az épületből. Az államosítás után a Hajdú-Bihar Megyei Moziüzemi Vállalat működtette a filmszínházat Béke néven.

1979-ben elvesztette díszeit a ház, átalakították. 1980-tól viselte a Berettyó Filmszínház nevet, míg 1993-ban Berettyóújfalu önkormányzata kapta meg az üzemeltetési feladatokat. Bár 2007 márciusában a Makk Károly rendezte Liliomfival ott is elérkezett a végzet, 2011-ben az önkormányzat felújította az épületet, visszaállította eredeti homlokzatát, egy évvel később pedig megtörtént az ünnepélyes nyitóelőadás Makk Károly filmrendező jelenlétében. Az intézményt azóta is az önkormányzat cége, a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. üzemelteti. Muraközi István polgármester pedig azt is hozzátette a történethez, hogy sikerrel pályáztak korszerű digitális vetítő technológiára.