A művésznők szemszögéből

Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere a kiállítás megnyitón
Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere a kiállítás megnyitón - © Fotó: Horváth Katalin
Vámospércs – A hajdúk letelepítésével foglalkozó képzőművészeti munkákat is vászonra vittek az alkotók.

A vasárnap délután megnyílt kiállítással zárult a Művésznők Nemzetközi Alkotótábora Vámospércsen. A 2003-ban indult alkotótábor népszerűségét annak köszöneti, hogy folytatni kívánja a klasszikus festészet technikáját mégpedig modern felfogásban. Ezen túlmenően tevékenységével és az alkotások sorozatos bemutatásával emléket kíván állítani a nagybányai művésztelep legnevesebb női festőinek, így például Csikós Antónia Krizsánnénak, Agricola Lídiának, Thormáné Kiss Margitnak és Balázsné Csiszér Lillának.

A művésztelep résztvevői, segítőinek egy csoportja az esemény zárókiállításán | Fotó: Magánarchívum A művésztelep résztvevői, segítőinek egy csoportja az esemény zárókiállításán | Fotó: Magánarchívum ©

A tábor zárókiállítása igazodott a városban immár második alkalommal megrendezett Vámospércsi Hajdú Napokhoz. E témához kapcsolódott az alkotótábor tematikája is. Bocskai István halálának 390. évfordulója alkalmából a hajdúk letelepítésével foglalkozó képzőművészeti munkákat vittek vászonra az alkotók.

Ősszel Hajdúszoboszlón

Emellett természetesen ebben az évben sem hanyagolták el a város arculatának bemutatását képzőművészeti a alkotásokban. Az utcákon festegető művészek látványa a város lakói számára is érdekes volt.

H. Csongrádi Márta, a tábor szakmai vezetője | Fotó: Horváth katalin H. Csongrádi Márta, a tábor szakmai vezetője | Fotó: Horváth katalin ©

A Művésznők Nemzetközi Alkotótábora alatt készült alkotásokat minden évben a nagyközönség elé tárja, így kívánja népszerűsíteni a művészetet. Ebben az évben egy konferencia kísérő programjaként a hajdúszoboszlói Béke Hotel aulájában október 10-én mutatkozik be alkotásaival a Művésznők Nemzetközi Alkotótábora.

HBN
hirdetés