A munkavállalók hátrányos helyzetének javítása a MAG házban

MAG Ház
MAG Ház
Komplexum bázisa lesz a korszerű természettudományi és agrárműszaki képzésnek

A kerekítve ötmilliárd forint összértékű, Európai Uniós pályázatok eredményeként megvalósuló projektek egyaránt fontosak az egyetem, a város és a régió számára – mondta egyebek mellett dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora kedden délelőtt az ünneplők körében. A projekt egyik eleme, az úgynevezett MAG Ház (Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ) bokrétaavatóját megelőző sajtótájékoztatón Nagy János, az egyetem agrárcentrumának elnöke a létesítményt az ágazat közép-kelet-európai tudásközpontjaként határozta meg. Határon átnyúló programok megvalósítására készülnek, a komplexum bázisa lesz a korszerű természettudományi és agrárműszaki képzésnek, és ott végzik a jövőben az élelmiszergazdaság területén zajló K+F+I (kutatás+fejlesztés+innováció) technológiai transzferét – hangzott el egyebek mellett.

 

A 970 milliós beruházás építészeti terveit az Ybl-díjas Lengyel István és Kovács Péter DLA készítette

 

A forintban számolva mintegy 970 milliós beruházás építészeti terveit az Ybl-díjas Lengyel István és Kovács Péter DLA készítette, kivitelezője a Hunép Universal Építőipari Zrt.

Az ünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán, a kormány kommunikációért felelős államtitkára, aki az elmúlt ciklusban maga is részese volt a város és az egyetem együttműködését 10 éve jellemző folyamatnak. Mint mondta, közösen gondolkodva határozták meg a közép- és hosszabb távú fejlesztés irányának legfőbb szempontjait. Beszélt arról is, hogy a kormány igyekszik újragondolni, megfogalmazni az ország kitörési lehetőségeit. A kreatív és a vállalkozó Magyarország rajzolódik ki, melyeket az oktatás kapcsol össze. A MAG Ház kitűnő példa arra, hogyan lehet államközi szinten együttműködve kijelölni a haladást segítő irányokat – fogalmazott dr. Kovács Zoltán. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár beszéde elején az új kor „ajtónyitogató” kutatóira, tudósaira emlékeztetett, utalva például Einsteinre, aki 106 éve éppen ezen a napon publikálta a relativitáselméletet, végül megjegyezve, hogy reményei szerint a leendő MAG Ház-ból is fantasztikus ötletek kerülnek majd ki, így ezen intézmény révén százak, ezrek válhatnak sikeressé.