A munkanélküliség miatt aggódnak az európaiak

Az európaiak többsége a munkanélküliségtől tart leginkább. Ezt követi az árak és a vásárlóerő alakulása, valamint a gazdasági stabilitás miatti aggodalom – derül ki a GfK Association “Európai kihívások 2010” című felmérésének eredményeiből.

A felmérés során 11 országban kérdezték meg embereket arról, hogy véleményük szerint jelenleg melyek a leginkább megoldásra váró problémák országukban, Magyarország nem volt köztük.

Az európai lista élén továbbra is a munkanélküliséghez kapcsolódó aggodalmak állnak. Idén az európaiak 43 százaléka mondta azt, hogy emiatt aggódik leginkább, ami 4 százalékpontos emelkedés a 2009-es adathoz képest. A problémát különösen súlyosnak tartják Spanyolországban, ahol a népesség háromnegyede aggódik a munkaerő-piaci helyzet miatt. Ausztriában és Lengyelországban 43 százalék – az európai átlag – gondolja úgy, hogy a munkaerő-piaci helyzetnek javulnia kell, míg Svédországban és Belgiumban a lakosság harmada ért egyet ezzel az állítással. A legkevésbé aggódnak a munkanélküliség miatt az Egyesült Királyságban és Hollandiában, ez a két ország zárja a sort 16 és 8 százalékos eredményekkel.

Az infláció miatt főleg Oroszországban aggódnak

Az árak és a vásárlóerő alakulása miatti aggodalom az előző évi harmadik helyről idén a második helyre került a leggyorsabban megoldásra váró problémák listáján. Az infláció miatt főleg Oroszországban aggódnak, ahol európai összehasonlításban az infláció nagyon magas. Franciaországban és Németországban a népesség negyede nyugtalan csökkenő vásárlóereje miatt, míg Lengyelországban a népesség 16 százaléka gondolja úgy, hogy ezen a területen valamilyen lépést kell tenni. Alig aggódnak viszont az infláció miatt a spanyolok, a svédek, az angolok és a hollandok.

A gazdasági fejlődés miatti aggodalom mértéke a tavalyelőtti 5 százalékról tavaly hirtelen 29 százalékra emelkedett, idén viszont az európaiaknak csak 16 százaléka gondolja úgy, hogy még mindig tartani kell a gazdasági helyzet okozta negatív következményektől. A gazdaság jövőjével kapcsolatban leginkább a spanyolok és a németek borúlátóak, 31 és 26 százalékos eredményeikkel

A bűnözés problémája továbbra is a negyedik helyen áll. Különösen a hollandok és az olaszok követelnek erőteljesebb fellépést a bűnözés ellen. Az egészségügyi ellátással a lengyelek és a németek a leginkább elégedetlenek. A nyugdíjak és az időskori ellátások a németeknél, az osztrákoknál és a franciáknál számítanak kiemelt problémának. A lakhatással és a lakbérekkel kapcsolatos aggodalmak az oroszok és a franciák körében a legerősebbek, viszont ez a probléma alig van jelen Svédországban. A bevándorlással és a beilleszkedéssel kapcsolatos kérdések leginkább az osztrákokat, az angolokat, a belgákat és az olaszokat aggasztják. Az oktatással leginkább a németek és a britek elégedetlenek.

A felmérés során 2010 februárjában és márciusában 11 országban – Németországban, Franciaországban, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Belgiumban, Hollandiában, Oroszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és első alkalommal Svédországban – összesen 13 200 embert kérdeztek meg arról, hogy véleményük szerint jelenleg melyek a leginkább megoldásra váró problémák országukban.

– Független Hírügynökség –