A munkanélküliség a fő mumus

Hajdú-Bihar – A bihartordai Varga Zsolt juhász-csordás ezen a hét végén nem ment el szavazni. Nem szokása. Úgy fogalmazott, hogy tűrhető a pénze, azon egy másik kormány se emelne, ezért inkább a gondjaira bízott 280 birkával és ötven marhával múlatta vasárnap az időt.

„Magam se gondoltam”
A faluba érve feltűnik, hogy szinte valamennyi villanyoszlopon radikális változást sürgető szórólapot tépked a szél. A központban piros Samarát támaszt két sárgamellényes férfi, közelebb érve kiderül, hogy a polgárőrség tagjai. Béres Csaba azt mondja, hogy a közbiztonság még csak hagyján a faluban, az igazi gond a munkanélküliség. – Néhány napja még magam se gondoltam volna, hogy állástalan leszek, aztán tessék… – hozakodik elő a személyes példájával keserűen, és ehhez már a kollégájának, Papp Sándornak is van egy-két szava. Neki a gyermeke munkanélkülisége fáj nagyon. A szomszédos Nagyrábén Parti Ambrus úgy emlékszik, hogy négy éve jóval nagyobb volt a hangzavar, az acsarkodás. „A 23 éves fiam állástalan, és 47 évesen én is bajban lennék, ha a vízműnél azt mondanák, ennyi volt.

Bármilyen színű a kormány, a lényeg az, hogy legyen megélhetésünk, a többi meg majdcsak kialakul” – jelentette ki.

Szól a „kocsmahíradó”
Biharnagybajomban a Rózsakert Eszpresszóban arról érdeklődöm, hogy miről szól mostanság a „kocsmahíradó”. Czeglédi Lajost és asztaltársaságát (akik láthatóan túl vannak már jónéhány sörön) nem igazán kell szókimondásra biztatni.

– Ebben a faluban betyárvilág van! Akik éjszaka ellopnak 20-30 tyúkot, azoknak semmi bántódásuk nem esik, bezzeg, ha a magunkfajta a munkából hazafelé menet megiszik egy sört, és felül a biciklire, a rendőrök rögtön húszezer forintra büntetik. Úgyhogy még megisszuk a maradék sörünket, utána pedig teszünk róla, hogy a jövőben ne így legyen – közölte ellentmondást nem tűrő hangon a „botcsinálta szóvivő”.

Jónéhány kilométerrel odébb, Körösszegapáti határában egy ízig-vérig horgászba botlunk. Hamar nyilvánvalóvá teszi, hogy ő bizony nem a szavak embere, ezért hiába is bombázzuk a kérdéseinkkel, kurta válaszokra szorítkozik. Csupán annyit árul el magáról, hogy a minap ugyanitt egy 3,8 kilós pontyot fogott, valamint, hogy választani is fog, csak előtte még szerencsét próbál a tavon. HBN–PA