A munkahelyi "pszichoterror" rombolja az egészséget

Rombolja az egészséget és rontja a teljesítményt, ezért nemcsak a dolgozókra veszélyes, hanem a munkáltatónak sem éri meg – mondta a Független Hírügynökségnek Kerek Judit, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület főtitkára.

Erre kívánja felhívni a figyelmet az egyesület és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) “Munka: Lélekre Hangolva” elnevezésű programjával, amelynek nyitóeseményét szerdán tartották.

Kerek Judit elmondta: Európában a lelki zavarok miatti termelékenység-csökkenést évi 136 milliárd euróra becsülik. A felmérések szerint az Unióban a munkavállalók 28 százaléka, vagyis 56 millió ember küzd a munka okozta mentális eredetű problémákkal. Ráadásul az Egészségügyi Világszervezet prognózisa szerint 10 év múlva a depresszió lesz a munkaképtelenség egyik leggyakoribb oka – tette hozzá.

A szakember közölte azt is: 2000 óta végeznek felméréseket. Még a nyitott szellemű, a vezetők elmondása szerint baráti közösségben működő munkahelyeken is a dolgozók több mint 50 százaléka mondta azt: átélt munkája során “pszichoterrort“. Kerek Judit szerint az apró, jelentéktelennek tűnő események nap mint nap átélve alattomosan rombolják az egészséget. Ilyenek például, hogy a munkavállaló nem a képességének megfelelő feladatot kap, azt meghaladót, vagy azt alulmúlót. De az is stresszt okozhat, ha valakit soha nem dicsérnek meg, nevetségessé teszik a kollégái előtt, belefojtják mindig a szót.

Az egy évig tartó európai “Munka: Lélekre Hangolva” kampányban 18 ország vesz részt – mondta Kerek Judit. Ennek során a jelentkező vállalatok az OEFI internetes honlapján ellenőrizhetik, hogy cégüknél milyen a munkahelyi lelki egészségi gyakorlat az ideálissal összehasonlítva. Tájékoztatást, számadatokat kaphatnak arról is, hogy konkrétan miért érheti meg nekik ezzel az üggyel foglalkozni. Egy év után a szervezők összegyűjtik a munkahelyi lelki egészséggel kapcsolatos legjobb gyakorlatokat és közzéteszik.