A múltat tárták fel a maturálók

Akt.:
A múltat tárták fel a maturálók
© Fotó: Matey István
Debrecen – Az érettségi harmadik vizsganapján történelemből mutathatták meg a diákok, hogy mit tudnak. A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium végzősei úgy vélték, a magyarok történelmével foglalkozó kérdések könnyebbek voltak, mint az egyetemes, ám a rendelkezésükre álló idő alatt könnyen meg lehetett oldani azokat is.

Közepesen nehéznek ítélte a szerdai történelem érettségit a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium négy tanulója. Diószegi Laura elmondta, a vizsgát még úgy sem érezte túl bonyolultnak, hogy nem az erőssége, hiszen a megadott képekből, szövegekből, illetve az atlaszból a feladatok nagy részét meg lehetett oldani.

dioszegi_lauraDiószegi Laura

Szulyák Mátyás hozzátette: a tesztrészt kicsit nehezebbnek találta a tavalyinál, hiszen kevésbé tudtak az atlaszra támaszkodni. Az esszéknél azonban értékelte, hogy a választási lehetőségek jól elkülöníthetők és kifejthetők voltak.

szulyak_tamasSzulyák Mátyás

– Nagyjából ilyen tételekre számítottam, a felkészüléskor a szükséges témaköröket átolvastam, így meglepetés nem ért. Ráadásul a korábbi években a történelem dolgozataink mindig érettségi feladatsorból álltak, ami hasznosnak bizonyult – fejtette ki Szatmári Mariann.

szatmari_mariannaSzatmári Mariann

Papp Gergely hozzáfűzte, hálás témákat kaptak, ám semmiképp sem lehetett nélkülözni a komplexebb gondolkodást, a források ugyanis csak támpontot adtak.

papp_gergelyPapp Gergely

Tóth Sándor, a gimnázium egyik történelem tanára egyetértett a diákokkal. A dolgozat tesztrészénél a korábbi évekhez képest nagyobb szükség mutatkozott az alaptudásra, valamint próbára tette a szövegértést és az atlasz helyes használatát is. Az esszéknél is hasonlóan alakult a helyzet, a megadott információk kiindulópontnak tökéletesek voltak, de mögöttes tudás, illetve atlasz nélkül nem lehetett helyesen megoldani.

toth_sandorTóth Sándor

BR | Fotó: Matey István


Érettségi - Történelem írásbeli
Budapest - A kereszténység születéséről, az iszlámról, a kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról szóló feladatok mellett a dualizmus kori Magyarország gazdaságáról, az első világháború idején fellépő élelmiszerhiányról, és egy 1957-es Kádár János-beszédről is szerepelnek kérdések a közép...

Fotó: Matey István
Debrecen - Aki a felkészülés alatt elővette az előző évek érettségi feladatsorait, az elégedetten állhatott fel a matekérettségi beadása után. A hétfői magyar írásbeli érettségi után kedden matematikából adtak számot tudásukról a végzős diákok. A DSZC Vegyipari Szakgimnáziumának tanulói már reggel ...

Matematikaérettségi a DSZC Vegyipari Szakgimnáziumában
Debrecen - A matematika rengeteg tanuló mumusa, nézzük, a megkérdezett diákok milyennek érezték a keddi teljesítményüket. Forgó Balázs, tanuló Nem volt vészes az érettségi, nagyjából ilyet vártam. A geometriával boldogulok jobban; abból most kevesebb jutott. Hiányoltam a logaritmusos felad...