A múlt héten nem láttuk valami sokat a napot

A múlt héten nem láttuk valami sokat a napot
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az ilyenkor megszokottnál mintegy 4-6 fokkal enyhébb idő uralta november harmadik hetét.

Határozott és tartós nyugati – szaknyelven szólva „zonális” – áramlás alakította Európa közepes szélességű területeinek időjárását az elmúlt hét során. Ennek következményeképpen folyamatos volt a viszonylag enyhe, páradús légtömegek utánpótlása, de az egymást követő frontok a hét végéig még alig okoztak számottevő csapadékot.

Eső formájában

Akkor viszont egy délre elvonuló Földközi-tengeri ciklon csapadékzónája érintette a Kárpát-medencét, a legtöbb csapadékot éppen Kelet-Magyarország térségében okozva. Területi átlagban a 20 millimétert is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti tájain, valamint Hajdú-Bihar egyes területein 30 millimétert elérő heti összegeket is mértünk. Az erős lehűlés ellenére még a csapadék egésze folyékony halmazállapotban hullott, sík vidéken tehát még várat magára a hótakaró kialakulása. Az átlagos november havi összeget már a két megye csaknem teljes területén meghaladja az eddig mért csapadék, ismét számottevően csökkent tehát az aszályos nyár során kialakult, elsősorban a talajok mélyebb rétegeit érintő vízhiány. Miközben a felső művelt réteg átmenetileg a térség egészén legalább a szabadföldi vízkapacitásig telítetté vált, a teljes 1 m mélységű szelvény vízdeficitje 40-50 milliméter közé csökkent a korábbi, 80 millimétert közelítő értékről. A nagy mennyiségű csapadék nyomán így időlegesen ugyan ismét akadályozott a további talajművelési munkák végzése, cserébe viszont jó esély mutatkozik a vízkészletek teljes töltődésére a vegetáció tavaszi megindulásáig.

Fagymentes éjszakák

Ami a hőmérsékleti viszonyokat illeti, kifejezetten enyhe volt az időszak, melyet nem annyira a kiugró napi maximumok, inkább az általánosan magas napi középértékek mutatnak. A hét középhőmérséklete a sok felhő ellenére is 9-10 fok között szórt szerte Észak-Tiszántúlon. A napi csúcsértékek az évszakhoz mérten kellemesen, 13-18 fok között alakultak, de a hét végén érkező hideg légtömeg hatására szombaton és vasárnap már csak 5-8°C-os maximumokat mérhettünk. A jobbára szeles és gyakran felhős idő kettős következménnyel járt: egyfelől az éjszakák mindvégig fagymentesek voltak, a hét során sehol sem fordult elő még csak talajmenti fagy sem. Másrészt azonban nem sokat élvezhettük a nap fényét az időszakban, hiszen a napsütéses órák száma alig érte el a 10-14-et a teljes hét során.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés