A múlt hét vége meghozta a csapadékot

A múlt hét vége meghozta a csapadékot
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Bőségesen biztosított alkalmat az esedékes mezőgazdasági munkák ütemezésére a múlt hét.

A mérsékelten meleg napokon csapadék alig fordult elő a hét végéig, akkor azonban sokfelé jelentős eső áztatta a földeket.

Fagyok lehetnek

Még mindig az átlagosnál enyhébb idő uralkodott Kelet-Magyarországon. A légköri frontok egymást követték ugyan, a Kárpát-medence keleti részébe azonban ezek legyengülve értek, csapadékot alig hoztak a hét nagy részében. A száraz idő kedvezett a növényvédelmi beavatkozások végzésének, többször volt viszont élénk, vagy erős a szél, mely nehezítette a munkák szervezését. Hőmérsékleti szempontból igazán nem lehetett panasz az időjárásra, a sokéves átlagnál 1,5-2,5 fokkal melegebb napok, a már stabilan +5 fok feletti felszíni talajhőmérséklet optimális körülményeket teremtettek a növényállományok fejlődése szempontjából.

A napi csúcsértékek jobbára 10-15 °C között alakultak, míg éjjelente általában 0—+5 fok közé hűlt le a levegő. Gyenge fagyokat 2 méteres magasságban is sokfelé mértünk március idusa tájékán, ami ebben az időszakban – kifejezetten melegigényes kultúráink kivételével – nem káros, sőt, fokozza a növényállományok ellenálló képességét, fagytűrését. Erre az előttünk álló, közismerten szeszélyes áprilisban biztosan szükség is lesz, hiszen a hónap közepéig van az esélye akár keményebb fagyoknak.

Tág határok között

Hosszabb ideje nem hullott már számottevő eső a térségben, és csapadékmentesség jellemezte az elmúlt hét nagy részét is. Különösen a gyakran megélénkülő szél révén még mindig igen nagy volt a kockázata a nádas és bozóttüzeknek, hiszen a nagy mennyiségű száraz növényi maradványon gyorsan terjedhet a fellángoló tűz.

Egészen Sándor napjáig kitartott a száraz idő, akkor viszont egész napos eső jött, s főként az Észak- Tiszántúl délebbi tájait öntözte 10 milliméter feletti csapadék területi átlagban is. Ezzel együtt tág határok között változott a lehulló csapadék mennyisége, Szabolcs megye északnyugati részein csak 1-2 milliméter esett, délebbre 5-8 milliméter volt a hozam, míg Hajdú Bihar középső és déli vidékein 10-14 milliméter volt a jellemző. Kellett is ez a csapadék a kissé kiszáradt felső talajszintek számára, azonban mélyebben, az 1 méter mélységű szelvényt vizsgálva majdnem mindenütt eléri, vagy meghaladja a szabadföldi vízkapacitás 75 százalékát a talajaink vízkészlete.

– Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –