A mostoha időjárás ellenére is megőrizte színvonalát a karnevál

Akt.:
A mostoha időjárás ellenére is megőrizte színvonalát a karnevál
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A karneváli hét eseményeit nagyjából hetvenezren tekintették meg.

A nehézségek ellenére a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.-nél úgy látják, sikerült színvonalasan lebonyolítani az idei virágkarneváli hetet.

Sokakat érdekelt

Szabó Zsolt, a cég marketingvezetője elmondta, sokakat érdekeltek a fizetős koncertek. A PASO koncertjét közel háromszázan, a L’art Pour L’art Társulat előadását ezren, a Tátrai Band koncertjét majd’ hétszázan látták a Nagy­erdei Szabadtéri Színpadon. Ugyanezen a helyszínen Berecz András mesemondó estjére szintén háromszázan voltak kíváncsiak, míg Demjén Ferenc koncertjére több mint hétszázötvenen mentek el (az eső miatt végül a Kölcsey Központba).

A rossz idő ellenére a karneváli felvonulást is sokan követték a helyszínen. A Rózsa utcai lelátóra nagyjából ezerkétszázan, a Kossuth térire százan, a Kölcsey Központ mellettire pedig négyszázan vásároltak belépőjegyet. A Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén megtartott virágkocsi-kiállítást és folklórbemutatót majd ötezer-ötszáz néző tekintette meg, a Karneváléjre pedig tizenkétezer jegyet értékesítettek.

Nem volt egyszerű

– Az eső miatt számtalan kihívással kellett megküzdenünk. A virágkocsik elektromos berendezései nagy igénybevételnek voltak kitéve, több felvonuló csoport nem tudta vállalni az előre leegyeztetett szerepelést (elég csak az olasz zászlóforgatókra gondolni: a zászlók megszívták volna magukat esővel, megváltozott volna azok „fizikája”, balesetveszélyes szituációkat előidézve ezzel). Azon hazai és külföldi művészeti csoportokat, amelyek vállalták a szereplést, csak a Kölcsey Központig engedtük vonulni – foglalta össze a marketingvezető.

Hozzátette, a délutáni folklór­bemutató a stadion új, fedett rendezvényterén zajlott. Este a tartós esőzés miatt a speciális pályaborítást sem tudták lehelyezni a pálya köré, így a virágkocsik nem vonulhattak be a Karneváléjre. De a táncosok a pálya, s mindenekelőtt saját testi épségük megóvása érdekében szintén nem léphettek fel a gyepen – emelte még ki Szabó Zsolt.

További hír, hogy az elmaradt Galiba Gyermekfesztivált nem fogják más időpontban megrendezni, de a közeljövőben az elkészült alkotásokból kiállítást szerveznek majd a Kölcsey Központban. Viszont a Cseh Sörkertet a Békás-tónál meghosszabbítva, egészen augusztus 30-ig látogathatják az érdeklődők.

HBN–VÉZS


A Virágkarnevál győztesei
Debrecen – Idén is a nagyközönség döntött abban, hogy melyik a legszebb virágkocsi, vagyis beküldött szavazataik alapján dőlt el, hogy ki kapta a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű vázáját. A nézők szerint ebben a kategóriában a Katolikus újjászületés, a Szent Anna Plébánia kompozíciója volt a legszebb. A művészeti csoportok versenyében fej-fej mellett végzett győztesként a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület és az R’n’B Dance Team.


Páratlan volt a karnevál zárása
Debrecen –  Közel tizenötezren zárták pazar show-val a nemzeti ünnepet. A Nagyerdei Stadion felázott füvéről ugyan a virágkocsikat súlyuknál fogva kitiltották, ám a kecses hazai és külföldi táncosok, és az énekesek, mesélők – összesen kétezren – impozáns gálaműsorral szolgáltak rá az érdeklődők tapsára.


Az ömlő eső sem ijesztette el a felvonulás nézőit
Debrecen – A nem túl barátságos időjárás ellenére is sokan voltak kíváncsiak a karneváli menetre.


A fellépők mosolya vízálló volt
Debrecen – Lengyel, cseh, francia, olasz és ciprusi csoport is színesítette a karneváli felvonulást.


Így látták a hírességek az idei karnevált
Debrecen – A hősöket, Grabovszkyval az élen, és a kalózhajót mintázó kocsik voltak a kedvencek.


Videó: Ilyen volt az ünnepi tűzijáték Debrecenben
Debrecen – Az időjárás estére már megkegyelmezett a virágkarnevál közönségének, szerencsére az eső nem szólt közbe, és megtarthatták a tűzijátékot az Egyetem téren. Megmutatjuk, mit veszíthettünk volna akkor, ha az időjárás meggondoldja magát.