A mosoly erejével ápolnak

Akt.:
A demencia szinten tartása is cél
A demencia szinten tartása is cél - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Figyelnek arra is, hogy minden beteg születésnapját megünnepeljék, természetesen tortával.

Akut pszichiátriai ellátást nem igénylő, de folyamatos felügyeletre szoruló járóképes, szellemileg leépült betegeket ápolnak a Kenézy Kórház Geronto-pszichiátriai részlegén, ahol az osztály dolgozói igyekeznek a lehető legmagasabb szintű életminőséget biztosítani.

– A napot átmozgató tornával kezdjük, gyógytornász segítségével. Reggeli után csoportfoglalkozásokat tartanak a mentálhigiénés munkatársak, ahol sokat színezünk, festünk, hogy a betegek minél tovább megtarthassák a manuális készségeiket. A cél a demencia szinten tartása, hogy minél később következzen be a beteg állapotának romlása – ismertette Komáromyné Nagy Krisztina osztályvezető főnővér.

Mintha családtag volna

– Fontosnak tartjuk, hogy családias légkört alakítsunk ki. A hozzátartozók sokszor elfáradnak, megviseli őket, hogy a beteg nem ismeri meg a saját gyerekét, unokáját, esetleg már kommunikálni is képtelen. Van olyan ápoltunk, akit már alig látogatnak. Sokszor úgy érezzük, hogy néhány itt ápolt idős ember a mi nagypapánk, nagymamánk.

Előfordult például, hogy az egyik betegnek a család nem hozott tortát a születésnapjára, így mi elmentünk és vettünk süteményt”

– elevenítette fel a főnővér.

A betegellátás során a cél a kényelmes, biztonságos elhelyezés mellett a minőségi ápolási tevékenység folyamatos biztosítása az elvárható legmagasabb szintű életminőség fenntartására. A részlegen egyénre szabott betegcentrikus ápolást-gondozást végeznek.

Fontos a szakértelem

– Ha mosolyogva közelítünk a betegek felé, a legmorcosabb is kezelhetővé válik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy válogatott szakemberek, nővérek, ápolók dolgozzanak nálunk – hangsúlyozta a Komáromyné Nagy Krisztina osztályvezető főnővér.

A betegeket 2-4 ágyas fürdőszobás kórtermekben helyezik el. Megoldható az is, hogy egy családtag éjszaka az ápolt idős ember mellett maradhasson. Szükség esetén a hozzátartozók számára is pszichológusi, lelkészi segítséget nyújtanak. A betegek bármeddig maradhatnak a geronto-pszichiátriai részlegen – a kiemelt ápolási szolgáltatást részleges térítési díj ellenében biztosítják.

HBN


Fotó: unideb.hu
Debrecen - A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Ápolási Osztályán több mint 20 éve gondoznak olyan idős embereket, akik nem szorulnak aktív kórházi ellátásra, de az otthoni ápolásuk nem megoldható. Jelenleg 66 idős ember fekszik az osztályon. Az itt ápoltak szükségleteik kielégítéséhez teljes mértékű s...

Fotó: unideb.hu
Debrecen - Tíz hónapja működik a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice Osztálya. A speciális részlegen a daganatos betegek testi és a lelki fájdalmát igyekeznek enyhíteni. Segítenek nekik abban, hogy életük végéhez közeledve megőrizhessék emberi méltóságukat. A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice...