Járvány

2020.05.02. 15:37

Pozitívan várják a szezon indulását a balatoni vendéglátósok

Várakozással tekintenek a kijárási korlátozások bejelentett vidéki enyhítésére a balatoni vendéglátósok, már megkezdték a teraszok előkészítését, várják a részletszabályokat.

Balatonfenyves, 2010. június 23. Gaál József büfés vendégekre vár a balatonfenyvesi szabadstrandon. Az elmúlt hetek rossz idõjárása érzõdik a nyaralóhelyeken is; a megszokottnál lényegesen gyengébb a szezon a Balatonon. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke elmondta: mindenki azon dolgozik, hogy megpróbáljon a törvények adta lehetőségeknek megfelelően megnyitni, most háttérmunkákat végeznek.

„Hosszú az út addig, hogy visszatérhessen minden a normális kerékvágásba, most minden apró lépés számít”

- tette hozzá. Várják a részletszabályokat, amelyek alapján pontosan tervezhetnek.

Arra készülnek, hogy csökkentett kapacitással indíthatják el a szezont, de erre konkrét dátum nincs.

A legtöbb vendéglátóegységnél az alapcsapattal próbálnak elindulni, a kapacitásbővítés hosszadalmasabb „nem mai” kérdés – mondta.

Kitért arra, hogy sok részlet még kérdéses, ilyen a korlátozó intézkedések feloldásának dátuma, vagy a speciális szabályok előírása is.

Készítik a teraszokat a vendégfogadásra a távolságtartási szabályok betartásával

- jelezte.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke azt mondta:

előremutatónak és nagyon fontosnak tartják, hogy a kormány nem késlekedik a gazdaság újraindításával, és él a lehetőségekkel.

Bővebbet a részletszabályok ismeretében lehet majd mondani – tette hozzá.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint

minden, ami abba az irányba mutat, hogy lassan visszatérhet az élet a normál kerékvágásba, örvendetes hír.

A szolgáltatóknak most kell felelősen viselkedniük, hogy május 3-tól a vidéki vendéglátóhelyek teraszai újranyithatnak – mondta.

A fogyasztói bizalom vírushelyzet előtti visszatéréséhez idő kell, a virológiai szakemberek véleményének betartásával megmenthető lesz a szezon, nem fog gyorsulni a vírus terjedése.

Kiemelte: az éves forgalom legalább 50 százaléka nyáron keletkezik a Balatonnál. Ha a nyár menthető lenne, akkor a balatoni vendéglátósok átvészelhetik a példa nélküli helyzetet, és nem lesz olyan vállalkozás, ami ne nyithatna ki. A balatoni régió gyógyfürdőiben a látogatók nagy része 65 feletti, az ő mozgásuk változatlanul korlátozva lesz, emiatt például a hévízi és zalakarosi fürdők, szolgáltatók forgalma el fog maradni a korábbiaktól.

Idén óvatosabban utaznak a magyarok, sokkal inkább belföldre – jegyezte meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában