A mirelit is jó választás, különösen télvíz idején

Akt.:
A mirelit is jó választás, különösen télvíz idején
© Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A gyümölcsökben és a zöldségekben – melyekből naponta negyven deka­grammot javasolnak fogyasztani – a napfény hatására védővegyületek keletkeznek. Ezeket nagyon jól hasznosítja az emberi szervezet.

– Minél több védőanyag legyen bennünk, így nagyon fontos, hogy szó szerint, színesen táplálkozzunk. Naponta legalább négy színű zöldséget és gyümölcsöt együnk. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy négy különbözőfélét: egy piros alma, egy zöldalma, fehér- és lilakáposzta például megfelelő – mondta Szalayné Kónya Zsuzsa, hozzátéve, az szolgálja az egészségünket, ha színesen táplálkozunk. – A téli időszakban is bőven van választék: ehetünk savanyú és lilakáposztát, fekete retket, kelbimbót, zellert.

– Nem kell félni a mirelitáruktól sem. Ezekből is bátran vehetünk magunkhoz, hiszen ezek is mind napérlelte gyümölcsök és zöldségek. Igaz, hogy a vitamintartalmuk 20-30 százalékkal kevesebb, mint a friss terméseké, de így is kedvező a szervezetnek. Fontos felismernünk, hogy télen a mirelitbrokkoli sokkal jobb nekünk, mint egy paradicsomnak nevezett „valami”, amely tele van kémiai anyagokkal – fogalmazott a szakember.

HBN–VK