A mínuszok ellenére jó gyümölcstermés lehet

A mínuszok ellenére jó gyümölcstermés lehet
© Fotó: ÉKN-archív
Debrecen – A Debreceni bőtermő rügyei sérültek jelentősebben, itt a minta negyede károsodott.

A hosszan tartó súlyos mínuszok ellenére a gyümölcsfáink termése kiválónak ígérkezik – jelentette a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. Szakembereik 14 gyümölcsfajta rügymintáiból állapították meg, hogy a kemény tél nem okozott jelentős fagykárt.

Ellenálltak

Soha nem voltak még ilyen ellenállóak a hazai gyümölcsfák a kemény téli időjárásban. Az akár mínusz 17 fokra lehűlt keleti gazdaságokban épen maradt mind az alma-, mind a meggytermés – ez derült ki az újfehértói telephelyük vizsgálataiból. A szakemberek 8 alma- és 6 meggyfajtából szedtek le rügymintákat, amelyeket a helyi laboratóriumban értékeltek ki. November végétől kezdett lehűlni a levegő, és egész decemberben, januárban, sőt még februárban is folyamatos mínuszok voltak. A fák december elején mélynyugalmi állapotba vonulnak, és általában csak olyankor van probléma, ha az erős hidegben pár napra vagy hétre melegedés áll be. Ekkor ugyanis beindul a fák nedvkeringése, amely egy újabb erős mínuszban sérülékennyé teszi a rügyeket.

Két méterről

A cég munkatársai Újfehértón kétméteres magasságból, véletlenszerűen vettek mintát a rügyekből. A meggyfajták közül egyedül a Debreceni bőtermő rügyei sérültek jelentősebben, itt a leszedett minta negyede károsodott. A szakemberek szerint azonban még ez sem jelenti azt, hogy gyenge lesz a termés, hiszen rengeteg virág található egy fán és a bőséges gyümölcshozamhoz elég, ha ezeknek 15-20 százaléka megköt.

HBN