“Nagyítóval kellene keresni azt az országot, amely ma biztonságos”

Akt.:
“Nagyítóval kellene keresni azt az országot, amely ma biztonságos”
© Fotó: Getty Images
Debrecen – Menekültek, migránsok, új hazát keresők címmel a migráció történetéről és jelenkori kihívásairól tartott konferenciát csütörtökön a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara. Sok izgalmas kérdés, köztük a demográfiai robbanás, mint társadalmi jelenség is teret kapott. Az egész napos konferencia értekezései, előadásai hamarosan nyomtatásban is napvilágot látnak – ígérték a szervezők.

Népesség-átrendeződést okozhat az egyértelmű vallási elkülönülés, az elit azon álláspontja, hogy a kisebbség veszélyes, illetve előbbi is veszélyben érezheti magát a befogadó országban – hallottuk a délutáni szekcióban.

Mikor ér véget?

A globális migráció társadalomföldrajzi hátteréről szóló összegző igényű értekezésében Prof. Dr. Süli-Zakar István professor emeritus leszögezte, hogy a demográfiai robbanás, mint társadalmi jelenség kettéosztja az országokat abból a szempontból, hogy egyesek túljutottak rajta, mások pedig nem. Az ipari forradalmat hozva például megérttette, hogy az ahhoz kapcsolódó urbanizáció, az életstílus növekedése, a nők emancipációja, munkába állása a születések számának csökkenését okozta, ami a társadalomból adódó, organikus eredetű, időleges demográfiai robbanás volt. Az úgynevezett anorganikus népességrobbanás oka összetett, és sok helyen ez a mai napig tart. Az afrikai helyzet különösen nagy figyelmet érdemel, hiszen 1960 óta meghatszorozódott a lakossága, 1,7 milliárd ember él ott. Ha szét nem szakad, Nigéria is milliárdos ország lesz – mutatott rá.

A ma végbemenő, jórészt Nyugat-Európát érintő migrációval kapcsolatosan a professzor elmondta, hogy az ember migráns lény, tehát ez a kérdés folyton a felszínen van, és nem megoldható politikai válaszreakcióval, bombázással. Úgy kell elképzelni, mint egy búvópatakot, amely természetes jelenség, sodrását befolyásolni nehéz.

A biztonságról szólva hallhattuk, hogy nagyítóval kellene keresni azt az országot, amely ma biztonságos, azaz kormányzatának szuverenitása az ország döntő részére kiterjed. Elmosódtak a határok, hivatalos katonák, gerillák és fosztogatók járnak át rajtuk, s olyan országokban hódít az iszlám, ahol egykor kereszténység volt. Egyiptomban, Palesztinában, Szíriában, Líbiában, Tunéziában, és még sorolhatnánk, ahol töredékére ment össze a keresztény közösség, s az arab diktatúrák szétesése is felfogta a szélsőségeseket. Az iszlám hódítási terve és gyilkosságai is kilöknek sok embert, ám a migráció olykor innováció is lehet.

Miért maradna ott? Ha nem jó neki, mert vízhiány van, sok az éhező, a népirtás, a megtorlás – mondta a professzor.

HBN
hirdetés