A mezőgazdaság kerülhet leginkább hátrányba

Akt.:
A mezőgazdaság kerülhet leginkább hátrányba
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A klímaváltozás hatása a szárazgazdasági rendszerekre című kiadványt mutatták be a Debreceni Egyetemen.

A könyvbemutatón Juhász Csaba, az egyik szerző elmondta, Európát gyötri a hőség, és Skandináviában a sok évtizedes átlaghoz viszonyítva már tartósan mintegy 15 Celsius fokkal van melegebb. Emellett az eddigi tíz legmelegebb év közül kilenc a 2000-es években volt. A klímaváltozásnak pedig a leginkább kitett szektora a mezőgazdaság.

klima2Fotó: Molnár Péter

Elsősorban a vízhez kapcsolódó kockázatokkal kell foglalkozni. A mezőgazdasági termelés elsődleges veszélyforrása a víz mennyisége és minősége. Ebből a szemszögből Magyarország rendkívül szélsőséges. A világban az összes édesvíz felhasználás 70 százaléka kötődik a mezőgazdasághoz, 20 százaléka az iparhoz, és 10 százalék a lakossághoz. Magyarország egyik legnagyobb víztartó képződménye a talaj. Ha a talajaink rendben vannak, akkor sokkal kisebb az árvíz és a belvíz kockázata – hívta fel a figyelmet Juhász Csaba.

A kötet másik szerzője Huzsvai László hozzátette, sokáig azt hitték, hogy a növénytermesztés biztonságát lehet fokozni a fejlett technológiával. A felmérések azonban azt mutatják, hogy a termés évenkénti mennyisége és minősége erősen ingadozik, mégpedig az időjárás, és azon belül a csapadék mennyisége, valamint időbeni eloszlása miatt.

GYT