A mezőgazdaság egy-két ágazatában már kritikus a helyzet

A mezőgazdaság egy-két ágazatában már kritikus a helyzet
© Illusztráció: HBN-archív
Debrecen – Az agrártermékekkel szembeni kereslet gyors emelkedésére kevésbé számíthatunk.

A világméretű túltermelés okozta árcsökkenés miatt egyre kritikusabb helyzet alakul ki például a tejtermelésben, a sertéstartásban és a legtöbb szántóföldi növénynél. A nemzetközi árfüggésünk miatt kialakult helyzetben kulcskérdés, hogy „van-e fény az alagút végén”. A Takarékbank Agrár Központja szerint valószínűleg tartósan elbúcsúzhatunk a 2010-es árszintektől.

Lassan két éve

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015 áprilisában is folytatódott az immár huszonkét hónapja tartó csökkenő tendencia a mezőgazdasági árindexben. A friss KSH adatok szerint 2015 áprilisában a mezőgazdasági termelői árak 8,0 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakiaktól. A gabonafélék ára 16, a burgonyáé 28, a gyümölcsféléké 9,5 százalékkal csökkent. Az élő állatok termelői árszintje 6,4 százalékkal csökkent egy év alatt.

Nagy a baj

Az árcsökkenés miatt egyre kritikusabb a helyzet a tejtermelésben, a sertéstartásban és a legtöbb szántóföldi növénynél. Hogy mikor várható trendforduló, nehezen jósolható meg. Azt viszont 2007 óta tudjuk, milyen jelzések utalhatnak a változásokra. Ilyenek lehetnek a jelentős értéktőzsdei esések, egyre több negatív hír a terméskilátásokról, a pénzpiaci hozamok zuhanása és a hangulat romlása.

HBN