A meteorológiai tavasz első hónapja ott folytatta, ahol február abbahagyta

A meteorológiai tavasz első hónapja ott folytatta, ahol február abbahagyta
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A múlt héten az átlagosnál 2-3 fokkal enyhébb időben mit sem csökkent a csapadékhajlam, pedig az amúgy is mélyen beázott talajoknak már aligha lett volna szüksége több esőre.

Március első hetében az Alföld, annak is a keleti része volt hazánk legszárazabb tájegysége. Helyesebb azonban úgy fogalmazni: e táj volt legkevésbé nedves, hiszen a területi átlagban errefelé lehullott 10-15 mm-es heti csapadékösszeg sem számít kevésnek, különösen a helyenként súlyos belvízgondokat figyelembe véve. Már januárban is az átlagos érték kétszerese (60-70 mm), februárban pedig közel háromszorosa (80-100 mm) hullott a körzetben, így az elmúlt esztendő súlyos aszályát követő tetemes nedvességdeficit már a múlté, a két észak-tiszántúli megye szinte egészén nullára csökkent a vízhiány a talajok felső 1m-es szelvényében. A mezőgazdaság számára legkedvezőbb egy száraz, szeles periódus lenne most, sajnos azonban a hónap derekáig továbbra sem biztatóak a kilátások, jó eséllyel hullhat ismét sokfelé számottevő csapadék.

Nem tud rámenni

A párolgás fokozódását várhatnánk az évszakhoz képest enyhe időtől, hiszen az elmúlt hét középhőmérséklete is 5-6°C körül, a napi középhőmérséklet pedig 10 fok körül alakult. Az enyhe időt azonban hol atlanti-óceáni, hol mediterrán eredetű ciklonoknak köszönhettük, az ilyen időjárási helyzet azonban többnyire igencsak nedves légtömegek beáramlásával jár. Összességében tehát nemhogy csökkent volna a talajok vízmérlege, de az erős csapadékhajlam következtében még nőtt is. Nem csupán a belvízhelyzet miatt jött volna jól a száraz, naposabb idő; a felázott talajokon az aktuális munkák sem végezhetők, hiszen a sáros talajra sokfelé rálépni sem lehet a tömörödés, veszélye nélkül, de a munkagépek is nehezen mozognak ilyen körülmények között. Már kezdhető lenne a mák, borsó, tavaszi kalászosok vetése, a gyümölcsösökben pedig a metszésnek és az azt kiegészítő lemosó permetezésnek is itt volna az ideje. Az időjárás azonban sajnos nem sok lehetőséget biztosított ezekre.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –