A mese a tanulást is élménnyé teszi

Akt.:
A mese a tanulást is élménnyé teszi
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen-Józsa – NépmesePontot avattak pénteken a Józsai Közösségi Házban. A cél, hogy minden magyar gyerek találkozzon a népmesékkel.

Az egész délutánt kitöltő program a család minden tagjának kínált érdekes elfoglaltságot. A kicsik interaktív mesefoglalkozáson vehettek részt, a felnőtteket zenés program várta. A NépmesePont elhivatott munkatársai, Szabó Judit és Vass Rozália táborokat, kulturális órákat, művészeti foglalkozásokat, családi napokat szerveznek majd, melyek mindegyike népi hagyományainkra, kulturális örökségünkre alapozva szolgálja a gyermekek fejlődését. Országszerte több mint egy tucat helyszínen létesülnek ilyen NépmesePontok.

Debrecen igazodási pont, amely példát mutat ezzel a kezdeményezéssel is – mondta a megnyitón Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. Balázs Ákos önkormányzati képviselő pedig arról beszélt, hogy a népmesékben nemzedékek hagyománya, bölcsessége jelenik meg, s ennek átadása a következő generációk számára nélkülözhetetlen.

P9282534Fotó: Molnár Péter

Bistey Attila, az ünnepség szószólója párját ritkítónak nevezte a NépmesePontok létrehozásának kezdeményezését, s Berecz András mesemondó szavait idézte bevezetőjében: a mese tájvédelmi körzet, melyben érdemes barangolni, közel hajolni hozzá, megízlelni minden szavát.

Az ünnepélyes megnyitó előtt az érdeklődők – köztük a Gönczy Pál utcai óvodások – részesei lehettek néhánynak a Népmesepont jövőbeli programjaiból: az interaktív foglalkozáson betekinthettek egyebek között a korongozás, a gyöngyfűzés, a fafaragás titkaiba, ezalatt a Szeredás együttes szolgáltatta a zenét.

PtkI