A mérlegképes könyvelő volt a legnépszerűbb

Könyvelőre mindig szükség lesz…
Könyvelőre mindig szükség lesz… - © Fotó: Archív
Budapest – Egyre több fiatal számára jelent alternatívát az OKJ-s képzés.

Elkészült a legnépszerűbb OKJ-s képzések toplistája. E szerint 2014-ben a mérlegképes könyvelő képzésekre jelentkeztek a legtöbben, ami nem véletlen, hiszen ez az egyik legkeresettebb, jól fizető szakma a hazai munkaerőpiacon Bár az OKJ-s képzések javarészt olcsóbbak az egyetemi-főiskolai tanulmányoknál, így is több százezer forintot kérhetnek el értük – derül ki a Perfekt Zrt. összesítéséből.

A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokára pedig sorrendben a társadalombiztosítási ügyintéző, valamint a bérügyintéző képzések kerültek.

A múlt év összesített adataiból az is kiderült, hogy egyre több fiatal számára jelenti az OKJ az egyetemi vagy főiskolai tanulmányok alternatíváját, hiszen gyakorlatorientált tudást és tervezhető karrierutat kínál. A gazdasági-pénzügyi OKJ-s képzések sikere azt mutatja, hogy a hallgatók az aktuális munkaerőpiaci trendek mellett a hosszú távú kilátásokat is egyre inkább figyelembe veszik. Vagyis a tanfolyamok kiválasztásánál mérlegelik a munkakereséssel töltött idő várható hosszát, a munkabér nagyságát és a szakmán belüli előrelépési lehetőséget is.

A 2014-es adatok összesítéséből az is kiderült, hogy továbbra is magas az OKJ-s képzésen érettségivel résztvevők aránya: 2014-ben a hallgatók közel 60 százaléka érettségivel rendelkező fiatal volt. A középiskolai tanulmányok befejezését követően tehát egyre többen látják a hosszadalmas és költséges egyetemi vagy főiskolai évek reális alternatívájának a gyakorlatorientált szakképesítés megszerzését.

HBN

Címkék: , ,