A Mercinek kellenek?

A Mercinek kellenek?
© Fotó: AFP
Miközben olyan világcégek, mint például a Mercedest gyártó Daimler Benz tárt karokkal várja a fiatal, felkészült szakembereket a migránsok soraiból (is), hazai kutatások azt bizonyítják, hogy Magyarországon gyors menekült-integrációra nem lehet számítani. (Ezekben a napokban számomra nagyon úgy tűnik, hogy lassúra sem…) Petneházi Attila jegyzete.

Pedig a társadalom nálunk is ugyanúgy (ha nem úgyabbul) öregszik, mint a németeknél, a különbség talán csak annyi, hogy ők már be merik vallani.

Nincs mese, a fejlett világban általános probléma, hogy mind kevesebb munkavállalóra, mind több eltartott jut, ezért aztán sok országban (miként nálunk) halálukig dolgozhatnak a „népek”. Aki a napi politikai hírek figyelése közben képes arra, hogy a gyorsan pörgő filmkockák mögé lásson, annak hamar feltűnhet, hogy a németek vagy a britek bizony máris elkezdtek mazsolázni a menekültek között. Keresnek orvost, tudóst, közgazdászt, meg mindenféle szakit, akikből náluk hiány mutatkozik. Ezenközben nálunk a vállalati szektornak egyáltalán nincs ilyen jellegű munkaerőpiaci stratégiája, de ha lenne, a jelenlegi felajzott közhangulatban a szerencsétlen vállalatvezetők akkor se mernék bevallani.

– Petneházi Attila –