A mentők se tudják, kik voltak az ismeretlen életmentők!

Járókelők élesztettek újra két embert szerdán a mentők telefonos útmutatásával.

Tizenegy percen belül két ember életét, egészségét mentették meg szerdán arrajárók, akik a mentők telefonos utasításait követve sikerrel végeztek újraélesztést – értesült a Napló.

– Dél körül a debreceni Egymalom utcán az autójában lett rosszul egy idősebb férfi; a kormányra bukott. Egy arra kerékpározó fiatalember értesített minket, akit az ilyenkor szokásos protokoll alapján a beteg eszméletének, légzésének és keringésének ellenőrzésére kértünk telefonon – mondta el érdeklődésünkre Nagy István, a mentőszolgálat megyei mentésvezetője. Mivel az autósnál egyik sem volt észlelhető, arra kérték a biciklist, hogy emelje ki a férfit a járműből és a rohamkocsi megérkezéséig is kezdjen hozzá az újraélesztéshez. – Harminc mellkaskompresszió, vagyis nyomás után két befúvás, majd újabb harminc nyomás és két befúvás, s így tovább, ez ilyenkor a teendő. Négy percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést, különben az oxigénhiány miatt egyre nagyobb az esély a beteg agykárosodására, a haláláról nem is beszélve – sorolta a fő tudnivalókat Nagy István, majd hozzátette: a fiatalember olyan remekül helytállt, hogy sikerült visszahoznia a férfit!
 
Máskor is előfordul
 
Néhány perccel később Hajdúhadházon az utcán esett össze egy 50 év körüli férfi. Szerencsére ott is akadt egy ismeretlen segítő, aki a mentőszolgálat kifejezetten ilyen helyzetekre is kiképzett munkatársainak telefonos irányításával véghezvitte az újraélesztést. A beteget azután a körülményekre tekintettel mentőhelikopter vitte kórházba.
Mint a mentésvezetőtől megtudtuk, e két eset csöppet sem egyedülálló. – Előfordul, hogy egy hétig nincs hasonló, aztán kettő-három történik gyors egymásutánban. Már arra is volt példa, hogy szülést vezettünk le telefonon keresztül – mondta.
A mentők szerették volna megköszönni a példás beavatkozásokat, de semmit sem tudnak a segítőkről. Így ezúton fejezik ki hálájukat, s bizonyára nincsenek egyedül.
 
HBN–RaL
 
INFOLINE
A Napló szívesen venné a cikkünkben szereplő két ismeretlen segítő jelentkezését a 20 468 5740-es számon, hogy megismerhessük őket, s elmeséljék, ők hogyan élték meg az életmentést.