A mentõbõl küldik a beteg EKG-jeleit

Különleges életmentõ EKG-t szereltek a dél-dunántúli rohammentõkbe – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Buda Péter, az Országos Mentõszolgálat regionális vezetõje. A bajba került beteg szívmûködését egy jel segítségével azonnal láthatja a pécsi szívcentrum.

Ez alapján a szívklinika orvosai dönthetnek arról, hogy azonnali beavatkozásra van szükség, vagy belgyógyászati osztályon kezelhetõ-e a beteg. Ezzel jelentõsen lerövidülhet a betegutak hosszúsága, ami a szívproblémák esetén különösen fontos, mivel a gyors orvosi beavatkozás életeket menthet és a problémát követõ életszakasz életminõségét is javíthatja.

Az új típusú EKG-berendezéseket hétfõn helyezték üzembe. Ezekkel nemcsak a mentõautóból, hanem más helyszínekrõl, az utcáról, vagy a lakásról is el lehet juttatni az EKG-görbét a pécsi szívcentrumba. Ehhez a mentõszolgálat rádiókapcsolatát használják fel.

Dél-Dunántúlon összesen 17 eset rohamkocsit szereltek fel az új berendezéssel, Baranya megyében 8, Somogy megyében 5, Tolna megyében pedig 4 mentõautó rendelkezik jeltovábbításra képes EKG-val.