A mélyszegénységre keresnek megoldást a megyei roma vezetők

Akt.:
A mélyszegénységre keresnek megoldást a megyei roma vezetők
© Fotó: Matey István
Balmazújváros – A fórum résztvevői szerint a szólamok és ígéretek helyett konkrétumokra van szükség.

Csak Lungo Drom-os helyi roma önkormányzati vezetők vettek részt azon a fórumon, amelyet Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökének hajdú-bihari látogatására szerveztek Balmazújvárosban. A 2014. október végén megválasztott elnök szavai szerint a találkozó célja az volt, hogy megismerje a helyi vezetőket és közvetlenül neki mondhassák el a problémáikat. A helyszínen úgy tűnt, legalább ennyire igyekezett megnyugtatni a jelenlévőket az ORÖ körül kirobbant botrányok miatt – mint ismert, ellenzéki képviselők őt is támadják. Erre utalhatott akkor, amikor úgy fogalmazott, komoly károkat okoz a cigányságnak néhány képviselőtársa tevékenysége, akik a szereplési vágyukat helyezik előtérbe.

A közmunkáról azt mondta, az nem lehet a felzárkózás eszköze, 50 ezer forint a megélhetésre sem elég, nem hogy arra, hogy értelmiségieket neveljenek ki a cigányok. A 24. órában van a cigányság! – fogalmazott.

A tanácskozáson megjelent megyei roma vezetők a hitelük elvesztését tartották a legnagyobb problémának. Kovács Istvánné, a Hajdúbagosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint már nincs hitelük a cigányok előtt, mert az ígéreteiket nem tudták betartani. – Minden nap a szegregátumot járom, s a szegénység csak növekszik. Előfordul, hogy nekem kell 500 forintot adnom egy-egy családnak, mert délután három órakor a gyerekek még nem ettek semmit – mondta a szociális munkásként dolgozó asszony. Mások is arról beszéltek, hogy a nagy szólamok helyett konkrét lépésekre van szükség.

Kovácsné azt is szorgalmazta, hogy a cigányok számára indított képzéseken valódi szakmákat tanítsanak, mert a jelenlegiek többsége „fából vaskarika” képzés. Mások pedig a választási törvény módosítását és a cigányok számára kötelező regisztráció eltörlését kérték. Erre Hegedűs István ORÖ-elnök úgy reagált, hogy a regisztráció jó kezdeményezés, mivel így a cigányok dönthetnek arról, ki legyen a vezetőjük. A munkahelyteremtés kapcsán a szövetkezeti program folytatásának szükségességét hangsúlyozta, aminek az ország leghátrányosabb területein élő, többségében roma munkavállalók felzárkóztatása a célja. Hozzátette, Balog Zoltán humánminiszter azt ígérte, hogy legkésőbb ősszel olyan beruházásokat kap az ORÖ szövetkezete, amelyben több ezer roma kereshet piacképes bért.

HBN