gyászhír

2019.11.18. 21:32

Elhunyt a megyei labdarúgás egyik ikonikus alakja

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Csende Sándor, az MLSZ Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság Versenybizottságának elnöke.

Fotó: hajdu-bihar.mlsz.hu

Mély fájdalommal búcsúzunk Csende Sándortól (1936-2019), az MLSZ Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság Versenybizottságának elnökétől és a Hajdú-Bihar Megyei Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnökétől

tette közzé honlapján az MLSZ megyei szervezete.

Csende Sándor 1963-nyarán került a Kossuth Lajos Tudományegyetem Testnevelési Tanszékére, ahol harminchét évig testnevelő tanárként dolgozott. Húsz éven át a tanszéket vezette. Tanári munkája mellett a DEAC elnökség tagja, húsz évig ügyvezető elnöke volt. A DUSE megszűnése után tagja volt a DEAC újjászervezésével megbízott háromtagú bizottságnak.

Labdarúgó szakedzőként dolgozott a Debreceni Kinizsi (NB III., NB II.), a DEAC (NB II.) csapatánál, valamint a Debreceni Sportiskola szakágvezetője volt közel harminc évig. Az általa vezetett labdarúgó szakosztályban több válogatott játékos nevelkedett: Bodonyi Béla, Sallai Sándor, Dúró József, Dombi Tibor, Sándor Tamás, Madar Csaba, Bernáth Csaba. Tanítványai közül Sidó Csaba és Herczeg András „az év utánpótlás edzője” lett. Utóbbi azóta a DVSC legsikeresebb edzője.

Az NB I.-be 1984-ben visszakerülő DVSC csapatának edzője volt dr. Lakat Károly vezetőedző mellett. 1974 és 1976 között a kubai Las-Villas provincia technikai igazgatója volt. 1974-ben és 1976-ban a provincia válogatottja vezetésével megnyerte az I. osztályú bajnokságot.

A labdarúgó szövetségben végzett munkáját 1958 őszén edzőbizottsági tagként kezdte, majd a bizottság elnöke, a megyei szövetség elnökségének tagja, később elnöke (1989-2010) lett. Közel tíz évig a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja, öt évig a Magyar Amatőr Labdarúgó Liga alelnöke volt. 2010-től egészen a mai napig az MLSZ Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság Versenybizottság elnöke és az MLSZ szövetségi ellenőre volt.

Kitüntetései

  • „Magyar Testnevelő Tanárok Egyesületének aranyérme” (1990)
  • „Toldi Miklós díj” (1994)
  • „Hajdú-Bihar megye Diáksportjáért” (1998)
  • „Pedagógus Szolgálati Érdemérem” (1998)
  • „Magyar Felsőoktatásért” (1999)
  • „Életműdíj” Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség (2000)
  • „Kovács Pál díj” (2005)
  • „Magyar Labdarúgásért érdemérem arany fokozata” (2008)
  • „Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés emlékérme” (2008)
  • „Magyar Arany Érdemkereszt” (2016)
  • Tiszteletbeli elnökként mindig is szívügyének érezte a megyei és a hazai focit, s mint mondta, van egy nagy hibája, amit kicsit előnyének is tartott: maximalista és munkamániás volt.

    Nyugodjon békében!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában