A határon állandó téma a menekültválság, Bedőn például már járt hús-vér migráns

Akt.:
Otthon kellene tartani a menekülteket – de hogyan?
Otthon kellene tartani a menekülteket – de hogyan? - © Illusztráció: AFP
Hajdú-Bihar – A román határ menti településeken inkább csak aggódnak az emberek, de egyelőre nem félnek.

„A migrációból nekünk pont elég volt az a riadalom, amit néhány hete a faluba betévedt két nagydarab néger fiatal látványa okozott. Komolyabb dózisban nem is igen kérnénk ebből az újkori népvándorlásból, bár gyanítom, hogy a folyamat itt nem áll meg” – küldött szubjektív hangulatjelentést a Naplónak Bedőről Eszenyi Antal polgármester.

Mi folyik itt?

Bár a bedői emberek megszokhatták már a házaiktól alig három kilométerre lévő román határ közelségét, az idősek nem igazán értik, hogy mi zajlik körülöttük. – Sokan a két néger gyerekről szóló hírt is kacsának vélték, csak akkor kezdték elhinni, amikor meglátták, hogy az eset kapcsán a tévében szerepelek. Szeretném hinni, hogy ha majd Románia irányából is megindul az áradat, minket elkerül a folyamat, ugyanakkor az már most borítékolható, hogy az embercsempészek nem fognak lemondani egy ilyen jól fizető bizniszről – fogalmazott Eszenyi Antal, aki szerint nem túlzás azt állítani, hogy hetek óta a migrációs helyzetről beszél az egész falu.

Szóbeszéd tárgya

Barabás Ferenc szerint a biharkeresztesi emberek azt remélik, hogy akkor se éri majd el a menekülthullám a városukat, ha a szerb után a horvát határon is felépül az a bizonyos fizikai határzár, és a migránsok kénytelenek lesznek Románia felé venni az irányt. „Egyszerűen nem lenne logikus ekkorát kerülniük, sokkal valószínűbb, hogy valahol Gyula környékén próbálnak majd meg belépni magyar területre. Meg egyébként is, ha Biharkeresztesre jönnek, innen közúton jóval körülményesebb tovább utazni Budapestre” – oszotta meg velünk várakozásait Biharkeresztes első embere. Egyébiránt ő is azt tapasztalja, hogy bár a helybelieket napi szinten foglalkoztatja a médiából percről-percre követhető újkori népvándorlás, félelemről egyelőre nem lehet beszélni.

Illusztráció: AFP Illusztráció: AFP ©

Már nekik is sok

Nagykereki mindössze ötszáz méterre található a magyar-román határtól, így a helybeliek láttak már néhány furcsaságot, de az a nonstop hírfolyam, ami mostanában migráció címszóval a tévéhíradókból rájuk ömlik, már nekik is sok. Zilai Károly polgármester (miközben maga is elborzadva nézi a képsorokat a tévében) azt reméli, hogy előbb-utóbb csak gátat szab valaki ennek a hatalmas migrációs hullámnak; lehetőleg még azt megelőzően, hogy menekültek százai-ezrei lepnék el a falujukat. – Bár lehet, hogy mégiscsak el kellene kezdeni felkészülni arra, hogy bekövetkezik. Legalábbis lelkiekben, hiszen egyebet nemigen tehetünk. Látjuk a híradásokban, hogy világvárosok is csak néhány napig bírják azt a nyomást, amit a menekültáradat okoz. A falubeliek részéről inkább egyfajta fokozott várakozást tapasztalok, mintsem félelmet, és azért szurkolok hogy ez ügyben soha ne is kelljen megtapasztalnunk a képkockákon látott félelmet – tette hozzá.

Eljutnak a hírek

A zöldhatártól alig egy kilométerre lévő Kismarjában is sokakat aggaszt az a feltevés, hogy mi lesz, ha Románia felől az ő falujukban is megjelennek a menekültek. – Bár ebben az ügyben hivatalosan még senki nem fordult hozzám a falubeliek közül, természetesen mi is halljuk a híreket, és érthető az emberek aggodalma. Kismarjában a közbiztonság megfelelő, és szeretnénk, ha ez így is maradna. Bár azzal is tisztában vagyunk, hogy ez adott esetben nem csak rajtunk múlik – fogalmazott Farkas István Attila polgármester, aki szerint mostanában mindennapos téma a migráció a lakosság körében.

– Petneházi Attila –


Gyakori kérdések

 • Kik ezek a menekültek?
 • Honnan jönnek, hová mennek?
 • Nem terjesztenek betegségeket?
 • Biztosan nincs náluk fegyver?
 • Tényleg lehet köztük terrorista?
 • Kell-e vajon tartanunk tőlük?
 • Hogyan lehetne megállítani őket?
 • Beintegrálhatók-e a társadalomba?
 • Vajon meddig tart a migrációs hullám?
 • Előfordulhat, hogy többségbe kerülnek?
 • A vallási különbözőségek feloldhatóak?
 • Vajon elfogadják a mi törvényeinket?
 • Előfordulhat, hogy lesz migránsadó?