A megye döntő többségének egy ugrásra van a kormányablak

Akt.:
A megye döntő többségének egy ugrásra van a kormányablak
© Fotó: Matey István, archív
Debrecen – A sztereotípiákban élő hivatalnokot meghaladta az idő Rácz Róbert szavai szerint.

Tizenhat hajdú-bihari településen összesen immár 17 kormányablak (a megyeszékhelyen kettő) üzemel, miáltal a lakosság 95 százaléka 15 kilométeren belül eléri a szolgáltatást – hangsúlyozta e témában tartott keddi sajtótájékoztatóján Rácz Róbert kormánymegbízott. Az elmúlt 150 év legnagyobb államreformjaként emlegetett átalakítás lényege az, hogy a hivatali ügyek túlnyomó részét (ma 509 típust) egy hivatalban, egy időben el lehessen intézni, vagy indítani és gyakorlatilag ugyanolyan minőségi szolgáltatást kapjon az állampolgár egy kisvárosi kormányablakban, mint egy fővárosi kerületben.

A 2011-ben indult program jegyében – hangzott el – egy sor hivatali épületben energetikai korszerűsítés zajlott uniós forrásokból (több mint 1 milliárd forint értékben), ezek eredményeként már most évi közel 40 millióval sikerült csökkenteni a rezsiköltséget.

Negyed órán belül

Január elsejétől csökken, vagy megszűnik több hatósági eljárás díja, illetéke. Ez az „állami rezsicsökkentés”, amelyre a kormány tíz milliárd forintot különített el, ennyi marhaságot kigyomláltunk a rendszerből – közölte Rácz Róbert. Emlékeztetett: 2016-ban már évi négy alkalommal ingyenesen igényelhető erkölcsi bizonyítvány és a személyi igazolvány, a lakcímkártya igénylése, vagy az eltulajdonított okmányok pótlása sem kerül pénzbe (a felsorolás nem teljes).

A tavaly és idén átadott összesen 17 kormányablak együttesen januártól kezdi debütálását. – Mint minden nagy üzemi működés kezdetén, ezúttal is biztosan lesznek fennakadások, de az ügyfelek visszajelzéseire nem kritikaként tekintünk, sőt nagyon is várjuk – mondta a kormánymegbízott, megjegyezve, hogy Hajdú-Biharban évente körülbelül másfél millió hivatal ügy keletkezik. Rácz Róbert úgy gondolja, új időszámítás kezdődik az államigazgatásban. – A hivatali ügyintézést a rendszerváltás sem rengette meg, lényegében több évtizeden át működött változatlanul, nem véletlenül gyökeresedtek meg a hivatalnokokról, a rendszer átláthatatlanságáról alkotott sztereotípiák. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ennek vége, ma már az kíván óriási erőfeszítést, hogy a munkatársaink ne gebedjenek bele a feladatokba – jegyezte meg.

Vasas Lászlóné, a kormányhivatal főigazgatója az ügyintézés gyorsaságát és szakszerűségét emelte ki. Az időpontfoglaló rendszert például megszüntették, mert „az érkezők 10-15 percen belül elintézik, vagy elindítják az ügyüket”. Az ügysegédekről szólva elmondta: laptoppal, mobilnettel felszerelve a helyi polgármesteri hivatalokban segítik a hozzájuk fordulókat az ügyindításokban, és a jövőben az sem lehetetlen, hogy a rászorulókhoz akár helybe is mennek.

Folytatják

Tapolcai Zoltán, a kormánymegbízotti kabinet vezetője az informatikai fejlesztések és az egységes ügyfélfogadási idő fontossága mellett kiemelte: a korábbi gyakorlattal ellentétben mára az összes irodában sikerült megteremteni azt, hogy a „front”, tehát a kormányablak egy épületben, tehát fizikailag is a lehető legközelebb működjön a „backoffice”-hoz, vagyis az apparátus többi tagjához (nagyobb a garancia a gyors, sikeres ügyintézésre). A jelentős átalakulás további hozadéka, hogy a kormányablakok kialakításával Balmazújvárostól Létavértesig, számos településen megújult a hivatal otthonául szolgáló épület.

A hivatalok működtetésének összehangolása, átalakítása, rendezése összességében átláthatóbbá és olcsóbbá tette a rendszert, ez Rácz Róbert szavai szerint már most évente százmilliós nagyságrendű megtakarítást jelent („a logikus rend garantálja a költséghatékonyságot”). A kormány jövőre további ügyköröket kíván átadni a járási hivataloknak – tette hozzá a kormánymegbízott.

HBN-RaL


Számokban

  • 17 kormányablakban 131 munkaállomás és 21 fotófülke üzemel
  • A megyei kormányhivatal összesen 1810 főt foglalkoztat
  • A kormányablakokban jelenleg 509 ügykör intézhető
  • A megye 63 településén elérhető az úgynevezett ügysegédi rendszer