A megtartó emlékezet

A megtartó emlékezet
Hová tűnhettek a csontok? – tárják szét kezüket értetlenül a szovjet katonasírok feltárói Biharkeresztesen. Kovács Zsolt jegyzete

Amikor nem lelték az emlékmű alatt, felnyitották a földet jó mélyen a kegyhely körül is még legalább négy méter mélységben, de hiába.

Pedig Tályog Gyula, aki tizenévesen maga is hordta a halottakat, megmondta, márpedig oda temették a hősi halált halt Nyikolájt, Ilját, Vlagyimirt és Tyimofejt. Mások tudni vélik, hogy az emlékmű, a sírkövek nem is a hantok fölé kerültek, a temetkezés valójában jó húsz méterrel odébb történt.

Mindenesetre dicséretes az, ahogyan Biharkeresztes igyekszik méltóképpen gondoskodni a világháborúban területén elesett szovjet katonák végső nyughelyéről.
Ehhez a nyughelyhez, nem tudom, fontosak-e az emberi maradványok, lényegesek-e megtalálni és átszállítani a temetőbe azt, ami lényünknek csupán mulandó, porló, fizikális megnyilvánulása. Ennél szerintem sokkal fontosabb a megtartó emlékezet.

Egy méltó, csendes hely, amely az utókorban mindig tudatosítja: a világháborút lezáró békéhez Biharkeresztesen a magyaroké mellett a szovjet katonák vére is bőségesen hullott.

Kovács Zsolt

zsolt.kovacs@inform.hu

Nem találták a szovjet katonákat