A megtakarításból újabb lámpacsere

A megtakarításból újabb lámpacsere
Debrecen – A korszerűbb lámpatestek felszerelésével több millió forintot spórol a város.

Az önkormányzat 2002-ben és 2003-ban 9 ezer elavult lámpatestet cserélt le korszerűbbre, takarékosabbra. Az akkori áron 370 millió forintos beruházás eredményeként jelentősen csökkent a közvilágítás költsége.

Százmilliós megtakarítás

Azóta mintegy 100 millió a megtakarítás, amit a város most újabb korszerűsítésre fordít – mondta Papp László Fidesz frakcióvezető pénteki tájékoztatóján. Hozzátette, a pénzt három területen használják fel. Egy részéből, pontosabban 34 millió forintból a lakótelpeken 770 lámpatestet cserélnek takarékosabb, egyben nagyobb fényerejűre.

Nézze meg az új lámpákat!

 Fotó1  Fotó2  Fotók3  Fotó4

Június 14-től agusztus 15-ig a Vénkerti, a Vezér utcai a Béke-Wesselényi és a Libakerti lakótelep teljes területén, míg a Tócóskertnek, illetve a Tocóvölgynek egy részét érintően végzik el a cserét.

Bogáti László, az ismert villamosipari cég vezetője elmondta, ezt követően akár 100 ezer forint is lehet az éves megtakarítás egy-egy lámppatestnél, melyek 20 százalékos fényerő növekedésnél, alig a fele áramot fogyasztják az addiginak.

150 új lámpa

A közvilágítási hálózat bővítése során a lakossági igényeket figyelembe véve Józsán 4 utcában és 2 játszótéren, a nyulasi városrészben, a Csigekert utcán, valamint Apafán, a Gáspár György, a Bayk András és a Biczó István kertben, illetve a Szikigyakorban 150 új lámpát telepítenek.

Ennek összköltsége a Baltazár Dezső téren és a Csapó utca sétálóövezetében alkamazandó feszültségszabályozók felszerelésével 68 millió forintba kerül.

HBN