A megismerés szépsége

Akt.:
Debrecen – Szerdán rendezik meg a harmadik Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencia döntőjét Debrecenben, a Kölcsey Központban; ezúttal 202 gyerek 130 dolgozattal pályázott, közülük 99 jutott a középdöntőbe, ahol háromtagú zsűri választotta ki a 30 legjobbat – hangzott el a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján. Komolay Szabolcs alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a tehetséges gyerekek támogatása a társadalmi mobilitást is segíti, Karika Rozália tanügyigazgatási referens pedig arról beszélt, a diákok a megismerés élményével gazdagodnak.

​Hogyan kell vulkánt készíteni, Van Gogh világa, robotépítés – csak néhány téma azok közül, melyekről előadást tartanak szerdán, a Kölcsey Központban a III. Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencia döntőjének résztvevői.

– Önmagában kevés, ha egy gyerek valamiben tehetségesnek születik; szükség van arra, hogy ezt mások felismerjék és segítsék a kibontakozását. Ezt a munkát nem lehet elég korán kezdeni! – jelentette ki Komolay Szabolcs alpolgármester kedden a KLIK tankerületi irodájában, a diákkonferencia sajtótájékoztatóján.

Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató elmondta, hogy a „debreceni példa néven ismertté vált” program 2008-ban kezdődött, és nem csak a gyerekek mentorálását, hanem a pedagógusok fejlesztését is célul tűzte, hiszen a tehetséggondozáshoz megfelelő szakemberek is szükségesek. Évente 1200-1300 gyereket „mérnek meg” és választanak ki közülük mintegy 200 „tehetségígéretest”, akiket mentorálnak. 2010-ben a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában hat évfolyamos tehetséggondozó osztály indult, 2012-ben pedig a Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencia két évenkénti megrendezéséről döntött a város.

– Arra vállalkoztunk, hogy segítsük a diákokat az élményszerű megismerésben, ez a tapasztalat pedig tovább motiválja majd őket – mondta a sajtótájékoztatón Karika Rozália, az egyik zsűritag.
A programban idén 20 intézményből összesen 202 gyerek pályázott (7-8. évfolyamosok) szabadon választott témával, melyet – mentori segítséggel – kidolgoztak, írásban és élőszóban is bemutatnak.

HBN-SzT​
hirdetés