Életstílus

2008.05.01. 11:39

Örök búcsú a szőrszálaktól

<p>A bőrfelszínen kialakuló szőrzet állandónak tekinthető, de a nem kívánt pihék főként a nőknél okoznak problémát. Az eltávolításra többféle módszer létezik.<BR /></p>

A kozmetikai iparág folyamatos fejlődése következtében változatos módokon lehet búcsút mondani a szőrszálaknak.

A legegyszerűbb technika a borotválás, jóllehet ezt hátrányai miatt mégsem ajánlják a szakemberek. „A szőrszálak megerősödnek és elsötétülnek, helytelen használata pedig szőrtüszőgyulladást okoz – magyarázza Járfásné Annamáriakozmetikus mester. – Ez a gyantázással elkerülhető, de a szőrszálak ekkor is csak bizonyos kor után kezdenek ritkulni.”

A sima bőrfelszínepilálással is elérhető, bár ez időigényes és a kezdetekkor fájdalmas. Többszöri használat után az idegszálak elhalnak, a bőr nem annyira érzékeny. Az arcbőr finomsága és az ajkak felett található gyenge szőrszálak miatt e módszerek nem alkalmazhatók az arcon.

Valamennyi testtáj végleges szőrtelenítésére jelenleg a lézeres kezelés a megoldás. Előnye, hogy egyszerre nagyszámú szőrtüsző kezelhető – viszont jóval drágább az előbbieknél.

„A lézeres eljárásnál a bőrre sugárzott fény a szőrben elnyelődik – tudtuk meg Horváth Zsuzsanna bőrgyógyásztól. – A fény ott hővé alakul, és a tüsző alján leállítja a szőr növekedését.”

A kezelés a szőrszál növekedési fázisában hat eredményesen. A lábon a növekedési szakaszban a szőrzetnek csak húsz százaléka van jelen, a tartós eredményhez 4-8 alkalom ajánlott.

„A kezelések annál hatásosabbak, minél világosabb a bőr és minél sötétebb a szőr – mondja a doktornő. – A szőke vagy ősz szálak, a gyenge pihék nem kezelhetők jól.”

A lézeres szőrtelenítést nem mindenki veheti igénybe. Kizáró ok lehet a cukorbetegség, az epilepszia, aktív bőrbetegség, a daganatos megbetegedések, valamint a fényérzékenység. Az alkalmazás várandós nőknél, lázas állapotban, aktív herpesz, nyílt sebek helyén szintén tiltott.

Kapcsolódó cikkek:

  • Szőrtelenítők imája Beckhamért
    A modellek, sportolók után egyre több hétköznapi férfi szabadul meg szőrzetétől. David Beckham már sokféle imidzsel pózolt, olykor erősen sokkolva a közvéleményt.

  • Hímnem, nőnem, semlegesnem
    Íves szemöldök, szolizott, bársonyos bőr, tökéletes frizura. Micsoda nő!? Ööö, vagy inkább micsoda metroszexuális férfi?

    Divat a szőrtelen férfi mellkas

  • Rohamra indultak a brit férfiak a különféle szőrtelenítő készítményekért azt követően, hogy a David Beckham futballsztár tar keblű fotója megjelent az újságok címlapján.

  • >Csupaszon jobb?
    A férfiak nagy része azt szereti, ha egy nő borotvált, epilállt, gyantázott, mindenesetre szőrtelen, lehetőleg mindenhol. Egy friss tanulmány szerint a nők sem vélekednek másként az ellenkező nemmel kapcsolatban.

  • Forrás: vasarnapreggel.hu


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!