A megélhetésért ki kell mozdulni – ez az alapigazság Hajdúböszörményben is megáll

A megélhetésért ki kell mozdulni – ez az alapigazság Hajdúböszörményben is megáll
© Illusztráció: Getty Images
Hajdúböszörmény – Tavaly 908 jelzés érkezett a gyermekjóléti szolgálathoz a jelzőrendszer tagjaitól.

2005 és 2015 között közel ezer fővel csökkent a város lakossága, a születések aránya ebben az időszakban szintén, 313-ról 284-re – derült ki az önkormányzat 2015. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló értékelésből, ami a legutóbbi képviselő-testületi ülés előterjesztései között szerepelt.

2015-ben 908 jelzés érkezett a gyermekjóléti szolgálathoz a jelzőrendszer tagjaitól. 428 esetben közoktatási intézménytől, 172-ben egészségügyi szolgáltatótól, 156-szor a védőnői szolgálat, 94 alkalommal pedig a rendőrség küldött jelzést. A gyermekjóléti szolgálat ebben az időszakban háromszor is kapcsolódott a járási hivatal heti rendszerességgel koordinált bejárásaihoz, hatósági ellenőrzéseihez, amelyek az egyes településrészeken történtek a gyerekek tankötelezettségének teljesítése, valamint az engedély nélküli áramvételezés és építkezés kivédése érdekében. A szolgáltató „áramkommandója” is szankcionálja az áramlopást, míg a gyerekek iskolába, óvodába járatásának elmulasztása a szociális segély leállítását vonja maga után – derült ki a testületi ülésen. Bodaszőlőn 51, Hajdúviden 21 gyereket gondoz a szolgálat, míg a nagybocskai szőlőskertben 85-öt. A szőlőskertben akár heti két–három alkalommal is terepmunkát végeznek a családgondozók, ugyanis a már ott született gyerekekre is figyelniük kell.

Rendszeres az ellenőrzés

Tavaly 46 kiskorú követett el bűncselekményt vagy szabálysértést a településen, közülük 31 védelembe volt véve, hatot pedig alapellátásban gondoztak. Kilenc gyermek vált családon belüli erőszak áldozatává – legalábbis ennyi jutott a gyermekjóléti szolgálat tudomására.

Az önkormányzat már korábban létrehozta a hatósági ellenőrző munkacsoportot, amelynek tagjai rendszeresen tartanak ellenőrzéseket. Bűnmegelőzés, szemléletformálás, a higiénés viszonyok kialakítása a céljuk, s tudatosítani, hogy a megélhetésre való juttatásért ki kell mozdulniuk otthonról.

HBN


Adatok

  • Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek vagy fiatal felnőtt száma: 2006-ban: 2 ezer 420
  • 2015-ben: 2 ezer 79
  • Védelembe vett gyermekek száma (2015): 171
  • Lakásotthonba, nevelőszülőhöz kerülő gyerekek száma (2015): 117