A megalapozatlanság és a hiányok költségvetése

Akt.:
Debrecen – Városüzemeltetésre most is 2 milliárd forint az előirányzott, ami reálértékben kevesebb, mint a tavalyi.

A közvilágítás előirányzata „legalább kettő hónap számláját nem fogja fedezni (ez kb. 100 millió Ft-ot jelent)”, az előterjesztés szerint. A tömegközlekedés előző évi 2,3 milliárdos veszteségeit ugyan rendezi a költségvetés, de a félévkor jelentkező szintén milliárdos kötelezettségről szó sincs, igaz, nincs is miből kifizetni. A fontos intézmények, non-profit kft.-k tavalyi 1,8 milliárdja helyett 1,4 milliárd forint a tervezett működési fedezett.

Többek között emiatt tartja a Szathmári Károly szocialista frakcióvezető és Madarasi István MSZP-s önkormányzati képviselő megalapozatlannak és forráshiányosnak Debrecen idei költségvetési tervezetét. Erről szerdai sajtótájékoztatójukon beszéltek, ahol megemlítették, hogy a tervezett 34,5 milliárdos főösszeg nem elég az értékek megőrzésére az itt élők életminőségének javítására. Szerintük újra elköveti a városvezetés azt a hibát, amit évek óta sorozatosan görget maga előtt, idén is 4 milliárdos ingatlanbevétellel számol, a reálisabb egy milliárd helyett.

Új beruházás, fejlesztés nincs tervezve, csak az előző évi áthúzódó beruházások számlái, valamint vitatható túlköltekezései jelennek meg a tervben.

HBN


„Nincs igazuk a szocialistáknak”
Debrecen – A város vezetői kormányoktól függetlenül tudják biztosítani a költségvetés stabilitását és kiszámíthatóságát.