A medvék szerint még várnunk kell a tavaszra

Hosszú télre számíthatunk idén – legalább is erre lehet következtetni abból, hogy a medvék meglátták árnyékukat a Fővárosi Állatkertben.

Több száz óvodás és kisiskolás várta kedden, hogy a barnamedvék előbújjanak barlangjukból. Bár az addig szikrázó napsütést rövid időre felhők takarták el, ez nem tartott sokáig és a medvék meglátták az árnyékukat. A néphagyomány szerint ez azt jelenti, hogy még hosszú tél elé nézünk.

A hagyomány úgy tartja, ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, vagyis február 2-án a medvék meglátják árnyékukat, megijednek és visszamennek a barlangjukba, akkor elhúzódik a tél. A Fővárosi Állatkertben több száz kisgyerek várta kedden a medve-időjóslást. Az intézmény szóvivője szerint bár egy kis időre beborult az ég, a medvék végül meglátták árnyékukat, ami a néphiedelem szerint annyit jelent, hogy tovább kell várnunk a tavaszra. Hanga Zoltán arról is beszélt a Független Hírügynökségnek: több meteorológus szerint a hosszú távú előrejelzések olyan bizonytalanok, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.

Bár a hagyomány szerint a medve megijed az árnyékától, a Fővárosi Állatkert szóvivője azt mondja: ezek az állatok nem túlságosan ijedősek. Igaz, az állatkerti medvéket különböző finomságok, csemegék várták a kifutón, így Hanga Zoltán szerint inkább ez kötötte le a figyelmüket. A medvék egyébként a szó szoros értelmében nem alszanak igazi téli álmot, mint például a sünök, a pelék, vagy a denevérek. Igaz az is, hogy az ilyenkor szűkösebb táplálék miatt a medvék nem olyan aktívak, mint máskor. Állatkerti társaiknak azonban nincs ilyen problémájuk, hiszen folyamatosan gondoskodnak róluk.