A „medárdi” eső elmaradt

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Molnár Péter, archív
Debrecen – Hőmérsékleti szempontból viszonylag kiegyenlített volt a június hónapunk. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Kelet-Magyarország legnagyobb részén az átlagosnál jóval szárazabb volt az idei június, a „medárdi” csapadék többnyire elmaradt. A hőmérséklet a hónap első dekádja végén beköszöntött rövid kánikulai időszak ellenére is csupán a sokéves átlagnak megfelelően, vagy kevéssel az alatt alakult.

Szélsőségek nélkül

Hőmérsékleti szempontból viszonylag kiegyenlített volt június hónapunk, szélsőségesnek mondható értékeket sehol sem mértünk. Az időszak elején előfordultak igen hűvös, 4-5 fokos hajnalok, valamint az első dekád végén emelkedett több ízben 32-35 fok közé a hőmérő higanyszála, általában azonban a 10-25 fokos tartományban mozogtak az értékek. Június folyamán a leghidegebbet harmadikán, Nyírbátorban mértük 3,9°C-kal, a legmelegebbet, 35,6°C-ot pedig Hajdúnánás jelentette 10-én. A napi középérték csupán 1-2 napra emelkedett a stresszt okozó 25 fok feletti tartományba, összesen 16-20 nyári napot (legalább 25 fokot elérő napi csúcshőmérsékletű napot), valamint 6-7 hőségnapot (legalább 30 fokos csúcshőmérsékletű napot) regisztráltunk. Az 5 cm mélységben mérhető talajhőmérséklet a kezdeti 15 °C körüli tartományból 20 °C köré emelkedett a hónap legvégére.