A második fél évben a gazdaság élénkülését várják kínai közgazdászok

Sanghaj, 2012. július 2., hétfő (MTI) – Az első fél év viszonylag lassabb növekedése után a kínai gazdaság élénkülése várható a második hat hónapban – vélekednek a pekingi Csinghua (Tsinghua) Egyetem szakemberei.

 

Az egyetem világgazdasági központjának tanulmánya szerint a kínai gazdaság jelenleg egy U-alakú görbe alján van, ahonnan az év második felében a felmenő ágba kerül majd át. Az emelkedő trendet az exportpiacok javulásától, a befektetések növekedésétől és a lakáspiac feltételezett bővülésétől várják az elemzők.

Li Tao-kuj (Li Daokui), a központ igazgatója és a jegybank tanácsadója a jelentésben megállapítja, hogy a kínai gazdaság már most is az egészséges stabilizáció jeleit mutatja, a gazdaság lassulását korábban okozó tényezők hatása fokozatosan csökken.

A tanulmány a második negyedévre 7,9, az első fél évre 8, egész évre pedig 8,4 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Kínában. A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság vasárnap ennél némiképp szerényebb növekedést prognosztizált, mondván, a második negyedévben 7,5 százalék körüli érték várható, június közepén pedig egy kormányzati tanácsadó arra figyelmeztetett, hogy a 7 százalék alatti érték sem elképzelhetetlen az év második három hónapjában.

 

 

ksza \ egr \ bpt

 

MTI

Címkék: ,