"A másik Csinszka" a MODEM-ben

"A másik Csinszka" a MODEM-ben
Hetvenöt képzőművészeti alkotáson, számtalan képen, filmrészleten és versen keresztül mutatják be Debrecenben Csinszkát, a magyar irodalom történetének legismertebb múzsáját.

“A másik Csinszka” elnevezésű tárlat február 25-én nyílik a MODEM-ben, és egészen május 23-ig látogatható – mondta a Független Hírügynökségnek Rockenbauer Zoltán, a tárlat kurátora.

Boncza Berta vagy ahogy mindenki ismeri, Csinszka a magyar irodalom történetének legismertebb múzsája volt. Kevesen tudják, hogy Ady Endre kései költészetének inspirálója a költő halála után Babits Mihály szerelme lett, majd feleségül ment a korszak egyik legjelentősebb magyar festőművészéhez, Márffy Ödönhöz – mondta Rockenbauer Zoltán. A házasság ösztönzőleg hatott Márffy művészetére is, ezt bizonyítja az a hetvenöt alkotás is, amely február 25-től Debrecenben látható.

A tárlat Ady Endre temetésétől Csinszka haláláig tart. A festményeken kívül megjelennek az irodalmi vonatkozások is: eredeti dokumentumok, archív felvételek és hangfelvételek formájában.