A Marseille-ban megtámadott zsidó tanár szerint a merénylő le akarta őt fejezni

Párizs – A dél-franciaországi Marseille-ban bozótvágó-késsel megtámadott zsidó tanár azt gondolta, hogy nem éli túl a támadást, és meg van arról győződve, hogy a merénylő le akarta őt fejezni.

“Mondtam neki, hogy ne üssön tovább, de ő csak folytatta, és akkor azt gondoltam, hogy nem élem túl” – mondta Benjamin Amsellem, a marseille-i zsidó iskola tanára a La Provence című regionális lapban kedden megjelent interjúban. “Az igazat megvallva, nem tudom, hogy fogok talpra állni ezután a szörnyű támadás után” – tette hozzá a zsidó férfi, aki azt is fontolóra vette, hogy ezentúl nem visel kipát a fején.

Az utcai támadásban a 35 éves férfi hétfőn a hátán és a kezein könnyebben megsérült, de kórházi ápolásra nem szorult. Az antiszemita tettét egyértelműen vállaló törökországi származású kurd kiskorú támadót a helyszíntől nem messze előállították, őrizetbe vételét kedden 24 órával meghosszabbították. A 15 éves gimnazista, akinek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, a kihallgatásakor azt mondta, hogy Allah és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében követte el a tettét.

A férfit és támadóját kedden szembesítették egymással.

Fabrice Labi, a tanár ügyvédje szerint az ügyfele azt mondta: az volt a benyomása, hogy a fiú le akarta fejezni, de a bozótvágó-kés nem volt elég feszes, nem volt tartása, s a férfit megvédte a dzseki, amit viselt. A támadó kifejezetten a tanár fejére próbált több csapást is mérni, aki a nála lévő Tórával védte magát.

Brice Robin, marseille-i ügyész hétfőn azt mondta, hogy a bozótvágó-kés éle tompa volt, emiatt nem szenvedett súlyosabb sérüléseket a tanár.

Az ügyész szerint egyértelmű, hogy előre megfontolt, antiszemita jellegű támadásról van szó. A gimnazista fiút nem tartották nyilván a titkosszolgálatok, az ügyészség szerint az interneten radikalizálódott.

A 15 éves fiú szemtanúk előtt támadt hétfő délelőtt a nyílt utcán a kipát viselő férfira Marseille egyik legelegánsabbnak számító, nyugodt negyedében a IX. kerületben, majd a kést hátrahagyva elmenekült a helyszínről.

Az ügyben először a marseille-i ügyészség vallási okokból elkövetett emberölési kísérlet és terrorizmus dicsőítése miatt indított eljárást a támadó ellen, az ügyet azóta átvette a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.

A 850 ezer lakosú dél-franciaországi városban 70 ezer zsidó él, a párizsi után a legjelentősebb franciaországi zsidó közösség itt található. A városban az elmúlt hónapokban ez volt a harmadik antiszemita támadás.

– MTI –
hirdetés