A márciusi ünnep után begurul a DESZKA

A márciusi ünnep után begurul a DESZKA
A márciusi ünnep után begurul a DESZKA - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Filmbemutatóval kezdődik a IX. DESZKA fesztivál március 16-án. A megnyitó után Vidnyánszky Attila rendezésében a részben a Latinovits Színházban forgatott Szavassá változott fiúk lesz látható – Juhász Ferenc eposzának filmes feldolgozása.

Az immár Debrecenbe honosodott DESZKA azonban természetesen megtartja eredeti profilját: a kortárs magyar drámák szemléje. A részletekről a csütörtökön, a Csokonai Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón értesültünk.

Idén 32 millió forint a költségvetés, melyből 14 milliót (a tavalyinál 5-el többet) a város fedez. Ugyanis az előző évi 10 millió helyett csak 8 milliót juttat a Nemzeti Kulturális Alap, és a tavalyi 3 millió után idén nem ad támogatást Magyar Művészeti Alapítvány – derült ki a számokból, melyeket Ráckevei Anna igazgatónő sorolt. Eszerint 65 előadásból válogatva a márciusi egy hét alatt hat vidéki, öt fővárosi, négy határon túli és egy lengyelországi előadást láthatunk Debrecenben. A Varsói Drámai Színház Spiró György Imposztorát mutatja be, és itt lesz Tadeusz Slobodzianek, a legelismertebb lengyel drámaíró, színikritikus is – emelte ki egyebek mellett Gemza Péter, a színház igazgató-helyettese, művészeti vezetője.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A rendezők arra törekszenek – hangzott el –, hogy március 16–22 között minden eddiginél intenzívebb fesztivál hangulatot teremtsenek a városban. A szakmai beszélgetéseken túl délelőttönként értékelik az előző esti előadásokat. Ekkor a „házi bölcseké” a pódium, ők: Árkosi Árpád rendező, Háy János drámaíró és Lőkös Ildikó dramaturg.

Folytatódik a tavaly indult gördeszka-program is, melyben kortárs magyar szerzők gyermek és ifjúsági tárgyú előadásait, bábelőadásait láthatjuk. A város szálláshelyet kínálva szeretné minél tovább itt tartani az érdeklődő szakmabelieket, köztük a kritikusok – tudtuk meg. Az előadásokra a jegyeket február 20-án kezdik árusítani.

A Latinovits Színház befejezésére vonatkozó újságírói kérdés kapcsán Komolay Szabolcs alpolgármester azt mondta, hogy 2,4 milliárd forint uniós pénzt szeretnének elhozni, s ha sikerrel járnak, akkor jövőre elkezdődhet a kivitelezés.

HBN