„A Magyarországról egyszer elment áru nem akar ide többet visszajönni”

Akt.:
Debrecen – A szakember attól tart, hogy Magyarország hátrányba kerül a szigorú vámtörvény miatt.

A kormányzat azt üzeni a cégeknek, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vállalkozóbarát hatósággá alakul át, mely a tisztességes tevékenységet folytatókat segíteni, támogatni szeretné, de a csalókkal szemben keményen fellép – jelentette ki Bók Mihály, a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének társelnöke szerdán egy, a Kölcsey Központban tartott szakmai konferencián.

Mint mondta, az uniós tagállamok igyekeznek magukhoz csábítani a vámkezeléseket, mert azok a saját költségvetésüket gyarapítják, az állami- és a magánszférában egyaránt munkahelyeket teremtenek. – A hazai szakemberek most azt tapasztalják, hogy a „Magyarországról egyszer elment áru nem akar ide többet visszajönni”. Az új magyar vámtörvény igen szigorú, „piacelterelő szankciókat” tartalmaz. Ennek okait fel kellene tárni. A cél az, hogy minél több vámoltatást hazahozzanak – jegyezte meg kritikusan.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke arra kérte a jogalkotókat, hogy az uniós pénzek mielőbbi lehívása érdekében a NAV ne akadályozza nullás adóigazolás kérésével azokat a cégeket, melyek folyószámláján jelentős összeg szerepel, de van 1-2 ezer forintos adótartozásuk.

Növekvő hatékonyság

– A társasjátékokban nagyon fontos, hogy az ember a szabályok betartása mellett nyerjen. Ez a gazdasági életben is így működik – fogalmazott dr. Sors László. A NAV bűnüldözési és nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkára közölte: elsősorban olyan áfacsalók ellen lépnek fel, akik bonyolult, sokszor csak papíron létező vállalkozásokból álló céghálókon keresztül igyekeznek kibújni az adófizetés alól. Az ilyen közvetítő cégek gyakran strómanok, hajléktalanok, külföldi állampolgárok nevein futnak. – Ezek ellen egyre hatékonyabban lépnek fel a munkatársaink, akik a csalók lebuktatása érdekében most már házkutatást, telefonlehallgatást, e-mail-figyelést is alkalmazhatnak – ismertette Sors László.

HBN-OCs
hirdetés