A magyarok vásárolnak a legtöbbet áruhitelből

A magyarok vásárolnak a legtöbbet áruhitelből a régióban – derül ki a Cetelem Bankcsoport európai felméréséből.

Évente háztartásonként több mint 310 ezer forint vásárlási kölcsönt vesznek fel a családok. A pénzt elsősorban háztartási cikkekre és informatikai termékekre költik, de egyre többen vesznek barkácsárukat és sportcikkeket is áruhitelekből. A nyugati országokhoz képest azonban nálunk még mindig kevesen vásárolnak hitelből.

Átlagosan több mint 310 ezer forint áruhitelt vett fel egy magyar háztartás tavaly, jóval többet, mint amennyit a lengyelek, a szlovákok és a csehek. A legtöbb pénzt – tavaly összesen 175 milliárd forintot – háztartási berendezésekre költötték a magyarok. A családok átlagosan 110 ezer forint hitelt vettek fel, egyebek mellett például hűtőre és mosógépre. Ezt követik az informatikai cikkek, bútorok és szórakoztató elektronikai termékek. Ezekre összesen csaknem 370 milliárd forintot hagytak ott a magyarok a boltokban. Egy család évente átlagosan 73 ezer forintért vásárol számítástechnikai eszközöket és bútorokat.

Évente újabb termékek kerülnek fel az áruhitelezők listájára. Tavaly már egyre többen vettek barkács- és sportcikkeket is kölcsönből. Ez utóbbira fejenként csaknem 15 ezer forint hitelt igényeltek.