A magyar szívgyógyászat a világ élvonalában van

A magyar szívgyógyászat a világ élvonalában van
© Fotó: Pixabay
Budapest – Ha időben fordulnának szakemberekhez, felére lehetne csökkenteni a tragédiák számát.

Kevesebb, mint fele annyi beteget veszítünk el szívinfarktusban, mint 15 évvel ezelőtt, vannak a szívgyógyászatban területek, amiben előrébb járunk, mint Anglia, Belgium vagy Franciaország, például Magyarországon működik Európa második legtöbb szívátültetést végző Szívgyógyászati Klinikája. Ugyan szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságában világviszonylatban szinte a legrosszabbak vagyunk, annak kezelésében, gyógyításában a világ élvonalához tartozunk. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért hívja fel a lakosság figyelmét: ha időben fordulnának szakemberekhez, felére lehetne csökkenteni a tragédiák számát..

Negyed évszázad

A magyar szívtranszplantációk negyed évszázados fordulója irányította újra a figyelmet a magyar kardiológiára. 25 éve ugyanis annak, hogy elvégezték az első ilyen műtétet. Miközben az egészségügy sok sebből vérzik, és leginkább annak nehéz helyzetéről szólnak a hírek, a szív­gyógyászat világszínvonalú eredményeket produkál. Az elmúlt 15 évben 60 százalékkal csökkent a szívinfark­tusok miatti halálozások száma, míg akkor évente 15 ezer embert veszítettünk el, ma ez a szám hatezer. Ehhez döntő mértékben hozzájárult például az a szívkatéteres centrum-hálózat, ami ma az ország minden térségében elérhető a nap 24 órájában. Igaz, gondot jelent továbbra is a lakosság egészségügyi ismereteinek hiányossága: átlagosan négy órát várnak, míg először fordulnak orvoshoz, ha panaszaik vannak. Jóllehet: itt az idő létfontosságú.

Tényleg 24 órában orvos

,,Megvan a szakmai háttér, a segítség, mégis kivárnak a betegek, ha észlelik a tüneteket. Nálunk ez a várakozás átlagosan négy óra, míg mondjuk Ausztriában 70 perc. A szakmai feltételek viszont ugyanazok itt is, ahogy a szomszédos országban. Pedig ha az érintettek időben lépnének, szinte károsodás nélkül vészelnék át az életveszélyes betegséget. Kézzel fogható példa erre Szívós Márton vízilabdázó esete, aki mérkőzés közben észlelte, hogy baj van. Azonnal szívkatéteres centrumba került, ahol egy felszívódó értágítót helyeztek be, hat hét múlva már edzett, majd három hónappal később az ezüstérmes válogatottban játszott, nem is akárhogy” – mondja Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ elnöke, aki szerint a betegségek kezelésének a leggyengébb pontja ma leginkább maga a beteg ismereteinek hiánya, ami miatt késik a kezelés.

,,Ami a magyar kardiológiában az elmúlt negyed évszázadban történt, az igazi sikertörténet. Hihetetlenül gyorsan jutottunk a szívér-elzáródások gyógyszeres feloldásától a katéterezésig, ehhez pedig mára egy egész országot lefedő hálózat is létesült. Emellett az egész kardiológia átalakult a minimál invazív, vagyis minél kisebb műtéti beavatkozást igénylő ellátások felé. Ma már a szívritmus vagy szívbillentyű betegségek egy részét is képesek vagyunk katéterrel orvosolni. Ilyenkor nincs szükség a teljes mellkas feltárására, sokkal kíméletesebb megoldásokkal dolgozunk. De a beültethető defibrillátorok terén is Európa élvonalához tartozunk. A legnagyobb siker talán a szívátültetések története hazánk számára, csak itt, a városmajori klinikán évente több, mint 50 transzplantáció történik. Ezzel Európában a második legnagyobb centrum vagyunk, 30 orvos és 60 szakdolgozó foglalkozik ezzel, külön intenzív osztályt is fenntartunk erre a célra. Van egy komplex szívtranszplantációs program, ehhez csatlakozik az a műszíves eszközterápia is, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé, ha a donor szervre még várni kell” – sorolta a professzor, aki szerint, ha a döntéshozók látják az eredményeket, adnak forrásokat.

,,Nemcsak kérünk, hanem dolgozunk is. December elsején elindult a Nemzeti Szív­program, ehhez 3,6 milliárdot biztosított a kormány, ami sokat segíthet majd a lakosság felvilágosításában is. Nálunk sajnos hagyományosan nagyon sok a szívbeteg, a halálozások felét ma is a szív- és érrendszeri betegségek teszik ki, éppen ezért nagyon fontosak a hiteles információk. A másik kiemelt terület a szakemberek itthon tartása, ehhez pedig azt gondolom, jó példa a szívgyógyászat. Az itteni kórházi-klinikai mikrokörnyezet ehhez nagyban hozzájárul, rengeteg a kutatás, az innováció, amibe a fiatalok be tudnak kapcsolódni. Hiszem, hogy az anyagiakon kívül – mert sokkal több pénzt mi sem tudunk adni – a szakmai fejlődés lehetősége az, ami itt tudja tartani az ifjú szakembereket. Van lehetőségük tanulni, fejlődni, kutatni, ami egy pályakezdő szempontjából a legvonzóbb. És persze azt is vállalva, hogy itt egy orvos az tényleg a nap 24 órájában orvos” – tette még hozzá Merkely Béla.

HBN