A magyar street foodnak még van hová fejlődnie

Akt.:
A klasszikusokat is érdemes lehet újragondolni
A klasszikusokat is érdemes lehet újragondolni - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Ma már egyre nagyobb az igény a jó minőségű, gyorsan elfogyasztható ételekre.

Napjainkban reneszánszát éli a street food (szó szerint: „utcai étel”); míg tizenöt évvel ezelőtt nagyjából a kürtöskalács és a lángos volt ide sorolható, ma már gyakorlatilag bármi lehet.

– Leginkább az ázsiai országok jeleskednek a street foodban, például Vietnamban az utcán eszik az emberek a különféle leveseket – mondta el érdeklődésünkre Pataky Péter, az Ikon étterem séfje.
Hozzátette, ma már a felgyorsult világban nagyon sokat dolgoznak az emberek, a maradék kevés idejükben pedig szeretnének jó minőségű ételt enni. Ma már jó éttermek is kínálnak street foodot, ami a tőlük megszokott hozzáállással és minőséggel készül el, és ez nemhogy derogálja a séfeket – hangsúlyozta Pataky Péter –, hanem kihívást látnak benne: komoly Michelin-csillagos séfek is gondolkodnak ebben a kategóriában.


st4

Illusztráció: Molnár Péter


Kiaknázatlan lehetőségek

A magyar street foodban nagyon sok fejlődni való akad, mert hiába vannak nagyon jó ételeink, még mindig a hamburgeresek és pizzériák töltik meg nagyrészt az utcákat. – Hazánkban jelentős tartalékok vannak a kolbászokban vagy a levesekben; gulyáslevest vagy halászlevet is lehetne enni, de örömmel látnám azt is, ha több keszegsütő lenne – sorolta a szakember. Példaként említette, hogy maguk nemcsak sertésből, hanem csirkéből, marhából vagy bárányból is készítenek kolbászt, hogy az is megkóstolhassa, aki vallási vagy egyéb okokból nem eszik sertéshúst.

Pataky Péter hangsúlyozta, magyarként nem hamburgernagyhatalomnak kell lennünk, hanem a hagyományos ételeinkre kell támaszkodnunk. A gyorsételek helyett mást is lehetne fogyasztani. A magyar nép egyébként is nagyon leveses, akkor miért ne lehetne öt perc alatt egy tartalmas levest megenni egy gyros helyett például?

HBN–VK


A debreceni a jolly joker

Debrecen kiváló étele a debreceni páros, amit számtalan variációban lehet elkészíteni és fogyasztani. A klasszikus mustár és kenyér verzión túl ételek alapanyaga is lehet.

– Bele lehet tenni krumplilevesbe, ragukba, rizottóhoz; sütni-főzni lehet; tálalható lecsóval, de akadt olyan is, aki az ebből készített krémmel vonta be a csirkemellet, mielőtt megsütötte – mondta Pataky Péter.

– Nekünk kell utat mutatni a gasztronómiában, újabb és újabb ötletekkel előállni. Az emberek azt eszik, amit ismernek, ha nem újítanánk, még több száz év múlva is hamburgert ennének – tette hozzá.


Szakácsképzés: még keresik a hozzávalókat

Hajdú-Bihar – Miközben a gasztro­celebek műsorait nézzük a tévében, s a főzés kulturális szórakozássá válik, addig a magyar vendéglátósok nem dőlhetnek hátra egy jól sikerült menüsor után. Csupán három dolog kellene ahhoz, hogy a szektor szereplői ugyanolyan nyugodtan élvezhessék a konyhai teendőket, miként azt a képernyőn látjuk: pénz, pénz és pénz. A tapasztalt szakácsok véleménye alapján úgy foglalhatjuk össze az aktuális állapotokat, hogy az ezredforduló óta annyit fejlődött a szakma, mint előtte fél évszázad alatt. S bár lépést kellene tartani a korral, nálunk a szakmunkásképzésben is vannak bajok: nincs egységes irány, nincsenek naprakész tankönyvek, és a szakoktatók továbbképzésében is akadnának tennivalók.

hirdetés