A magyar nyelven vetített vígjátékok a mozinézők kedvencei egy felmérés szerint

A magyar nyelven vetített vígjátékok a mozinézők kedvencei egy felmérés szerint
© Illusztráció: telegraph.co.uk
Budapest – A magyar és a szinkronizált külföldi vígjátékok a magyar mozinézők kedvencei a Cinema City első, mozis szokásokat feltérképező országos felmérése szerint.

A mozihálózat közleménye szerint a felmérés rámutat arra is, hogy a magyarok 40 százaléka rendszeresen, legalább félévente jár moziba, a 16 és 29 év közötti korosztály pedig legalább háromhavonta látogat el a vetítésekre. Ez a szám kimagasló a régió országait vizsgálva, a magyarok közül kétszer annyian vesznek jegyet a filmekre, mint a románok, csehek vagy a lengyelek.

Az összesen ezer válaszadó többsége, 78 százaléka ragaszkodott a magyar nyelvű, szinkronizált alkotásokhoz, 18 százalék részesítette előnyben az eredeti nyelven, feliratozva vetített filmeket, míg négy százalék az eredeti nyelven, felirat nélküli filmeket tekinti meg a legszívesebben.

A mozizás 120 éves jubileuma alkalmából készített felmérésből kiderül, hogy a mozilátogatók elsősorban a film műfaja alapján választanak egy adott produkciót, tízből csupán négy embert érdekel a pozitív vagy negatív kritika. Magasan vezetnek a nézők körében a vígjátékok, de az akciófilmekre, valamint az igaz történetek alapján készült mozis produkciókra is sokan kíváncsiak.

A második legfontosabb szempont a film választásánál a szereplők listája. A felmérés szerint a magyar nézők kedvenc színészei Jason Statham, Brad Pitt, Sandra Bullock, Angelina Jolie, Csányi Sándor, Rudolf Péter, Schell Judit és Oroszlán Szonja.

A megkérdezettek leggyakrabban partnerükkel járnak moziba, ritkábban a családtagokat vagy barátaikat hívják filmvetítésre. Emellett minden harmadik ember randevúzott már moziban, tíz százalékuk azóta együtt is él vagy összeházasodott nézőtársával – fogalmaz a közlemény.

A film választásánál a nők számára fontos szempont a mozi közelsége, valamint az olyan kiegészítő szolgáltatások, mint a vásárlás lehetősége is. A férfiakat inkább a technikai különlegességek, így például az IMAX és a 4DX vetítések, valamint a prémium szolgáltatások, VIP-termek vonzzák.

– MTI –

Címkék: ,