A magyar nyelv napja – reformáció és Arany János

Akt.:
A magyar nyelv napja – reformáció és Arany János
© Fotó: Debreceni Művelődési Központ
Debrecen – Idén Arany János és a reformáció ünnepe is a magyar nyelv napja.

Amíg magyarul beszélünk, addig tudjuk, hogy kik vagyunk – ezekkel a szavakkal kezdte a jövő hétfői magyar nyelv napi programkínálatról tartott sajtótájékoztatót Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója.

Ünnepség a kollégiumban

Idén a magyar nyelv napja kapcsolódik a reformáció emlékévéhez, és a 200 éve született Arany János emlékezetéhez is, mint azt a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, dr. Kustár Zoltán is elmondta. „Nagy megtiszteltetés, hogy a nap kiemelt eseményét délelőtt 11 órától a Kollégiumban rendezhetik, ahová Arany is két évig járt.”

mn2

Fotó: Debreceni Művelődési Központ

Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője arról beszélt, hogy intézményük a magyar kortárs irodalom fellegvára, így a teátrum hétfőn 16 órakor kezdődő rendhagyó magyar nyelv- és irodalom órát szervezett a stúdiószínházba: Mercs János és Miklós Eszter játékos formában elemez kortárs műveket. Nagyszalonta, a város szülöttéről, Arany Jánosról elnevezett egyesületének elnöke, Patócs Júlia elmondta, az ottani diákok közül a nagyobbak debreceniekkel, míg a kisebbek budapesti társaikkal mondanak közösen verset hétfőn délelőtt a Csonkatorony közeli galériában. A Campus Kft.
programigazgatója, Süli András azt hangsúlyozta, hogy bár nem városi fenntartású intézmény a Nagyerdei Víztorony, egyetemi közösségi térként is élő kapcsolatot teremthetnek a város kulturális élete és az egyetem ifjúsága között. A magyar nyelv napjához kapcsolódva, november 18-án 19 órától Áfra János költő beszélget vendégeivel a zenében megjelenő líraiságról, 20 órától a Hiperkarma együttes dalszerzője, Bérczesi Róbert ad egyszálgitáros koncertet.

Dr. Bódis Zoltán, a Szent József Gimnázium igazgatója programjaik játékosságát hangsúlyozta. Ezért például felső tagozatos és középiskolás csoportok jelentkezését várják, akik Arany János nyomán az általa kidolgozott kubusok mintájára szeretnének olyan betűnégyzeteket létrehozni, melyekben a szavak oda-vissza, le-fel ugyanazt jelentik.

A Méliusz Benedek Elek Fiókkönyvtárában már pénteken kiállítás nyílik, a Déri Múzeum pedig a napot a hónap végéig meghosszabbítja. A jövő heti egyéb programokról is még beszámolunk.

HBN–ÉP