“A magyar gazdaságnak több megfelelően képzett szakmunkásra és technikusra van szüksége”

Ülésezett a megyei közgyűlés
Ülésezett a megyei közgyűlés - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – 2013. január 1. óta egyetlen pedagógus sem vesztette el az állását – hallhattuk a megyei közgyűlés pénteki ülésén.

A megyei tankerületek működéséről és a megyei szakképzés helyzetéről szóló beszámolókkal vette kezdetét a megyei közgyűlés pénteki munkája. Mint Pajna Zoltán elnök hangsúlyozta, szükséges, hogy első kézből, ne a sajtóból tudják meg az aktuális jogszabályváltozásokat – ezért az ülésre meghívta a megyei polgármestereket is.

A gyermeklétszám csökkenése, sok településen a leromlott infrastruktúra, ami a tartalmi, módszertani modernizációt és az ésszerűbb szervezeti megoldások megvalósítását is gátolta; a fenntartói források szűkössége, a mérési- és visszajelzési rendszerek hiánya, a szakmai irányítás, a támogatás eltérősége és egyebek között a köznevelési rendszer átláthatóságának hiánya vezetett a KLIK létrejöttéhez – fogalmazott Pappné Gyulai Katalin, a debreceni tankerület vezetője, aki sok más között a minőséget, a hatékonyságot, az átláthatóságot és az egyenlő esélyeket nevezte meg a fenntartó céljaként. Megyénkben a KLIK alatt működő intézmények aránya 38,5 százalék, tehát az önkormányzatok nagy többsége képes ellátni a működtetés feladatait – tudtuk meg.

104 intézményt tartanak fenn, 49-et működtetnek, amelyekben összesen 5425 alkalmazotti állás és 5574 alkalmazott van. Immár időben megkapják bérüket a pedagógusok, és sokuk válthatott végre határozatlan idejű kinevezésre – folytatta.

Legyen úszás

A következő célok között említette az igazgatónő az úszás­oktatás megszervezését, és más egyéb között azt a sokak által kritizált döntést, miszerint 16 óráig kötelező az iskolában lenni a tanulóknak, ami arra is jó, hogy minden „szolgáltatást”, azaz például szakkört a tanítási idő alatt igénybe tudjanak venni, ingyenesen.

Fotó: Molnár Péter (galéria) Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

Kell a partnerség

2013 óta 1,5 milliárd hazai és 13,9 milliárd uniós forrás érkezett a megyei oktatás fejlesztésére – emelte ki. Számít a KLIK a települési önkormányzatok partnerségére az úszásoktatás megszervezését (vízfelület biztosításával), rendezvények szervezését (épülettel) illetően, és üdvözli, hogy több helyen ingyenes tanulói utazási bérletet ajánl fel az önkormányzat.

A magyar gazdaságnak több megfelelően képzett szakmunkásra és technikusra van szüksége – derült ki Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója beszámolójából.

A képviselők igent mondtak a költségvetési rendelet módosítására: mivel az a megyenapi rendezvény fedezetét nem tartalmazza, a tartalék terhére 5,2 millió forintot fordítanak megszervezésére, illetve a jutalmakra.

Az Észak-alföldi Operatív Program (ÉAOP) végrehajtása során elért eddigi eredmények kapcsán megtudtuk, hogy a megye területén megvalósuló projektekre leszerződött támogatások több, mint 90 százaléka (109,5 milliárd forint) már eljutott a kedvezményezettekhez. Hajdú-Bihar megyében a legtöbb ilyen támogatás és kifizetés a turisztikai fejlesztések kapcsán figyelhető meg.

A továbbiakban a képviselők jóváhagyták azt a Tasi Sándor alelnök által nyáron aláírt megállapodást is, ami a kétoldalú üzleti lehetőségek bővítését szolgálja a megyei önkormányzat és Kína Belső-Mongólia Autonóm Tartománya között.

HBN–BB


Új képviselő a megyei közgyűlésben
Debrecen – Néma főhajtással emlékeztek Vigh József (Jobbik) önkormányzati képviselőre – aki tragikus hirtelenséggel hunyt el nyáron – a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének első percében pénteken. Mandátumát a jövőben Gál László Csaba tölti be, aki megbízólevelét már augusztusban átvehette, az ülésen pedig letette az esküt.