A Magyar Delfinre emlékeznek szombaton

Papp Márk
Papp Márk - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A hajós Alfréd nagydíjon bizonyítanának a DSC-SI úszói.

Nem kevesebb mint 18 egyesület 319 versenyzője jelezte részvételét a szombaton 11 órakor kezdődő Hajós Alfréd Nagydíjra. Az úszók 7 korcsoport, 8-8 versenyszámában mérik össze tudásukat, illetve ezúttal is megrendezik az 1200m-es gyorsúszó emlékszámot a Debreceni Sportuszodában.

A házigazda DSC-SI élversenyzői közül két számban is indul Papp Márk, aki az elmúlt hétvégén a miskolci III. Országos Hosszútávúszó Medencés bajnokságon 10 ezer méteren ezüst, 5000m-en aranyérmet szerzett. A két érem után így értékelt az úszó: – Ez a verseny egy nagyon jó felmérő volt a világbajnokság válogatói előtt. Nagyon örültem, hogy megúsztam, sőt javítottam azokon az időkön, amelyeket decemberben értem el, s ismét mindkét számban az első kettőben voltam – fogalmazott a debreceni sportoló. Papp a 100m-es hát első számú esélyese, továbbá a tavalyi ezüst után idén 1,2 km-en egyértelműen az arany a célja.

Szintén két távon érdekelt a miskolci versenyről bronz­éremmel hazatérő (5000m gyorsúszás) Szilágyi Nikolett, aki 200 mellen és az emlékszámban is rajtkőre áll. Ez utóbbiban nagy csata várható Niki, és csapattársa Sibalin Flóra között, aki egy éve ezen a távon második lett.

A DSC-SI ifjúsági olimpiai bajnoka, az Eb-ezüstérmes Biczó Bence is teszteli magát, aki mind a 200m pillangó, mind pedig a 200 vegyes első számú favoritja. A május 30-i úszóviadal célja az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd emlékének megőrzése és ápolása, továbbá versenyzési lehetőség biztosítása a sportolóknak. A korabeli sportsajtó által Magyar Delfinnek becézett Hajós Alf­réd az első újkori olimpián Athénban 100 és 1200 méteren is olimpiai bajnoki címet szerzett.

HBN